Dünya diken üzerinde! Korona bitmeden yeni virüs! Dr. Zhu Feng, Langya için son koydu!

2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya son günlerde Langya paniği içerisinde. Çin'den gelen haberler 'yeni bir salgın' korkusuna neden olmuşken umutla beklenen haber sonunda geldi.

Dünya diken üzerinde! Korona bitmeden yeni virüs! Dr. Zhu Feng, Langya için son koydu!

2019'un son aylarında hayatımıza giren koronavirüs (Kovid-19) Dünya genelinde milyonlarca hayata mal oldu. Pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor.

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken Çin'den gelen yeni virüs haberi salgını bir kez daha gündeme taşıdı.

'Langya' olarak bilinen Langya Henipavirus, Çin'in doğu eyaletlerinde onlarca kişide görüldü.

Hayvanlarla temas öyküsü olan kişilerde tespit edilen virüsün, insanlara fare gibi canlılar aracılığıyla bulaştığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Bu araştırmada yer alan Dr. Zhu Feng, İngiliz Mirror gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Semptomları tek tek açıkladı

Bu virüse yakalanan bazı hastaların zatürree gibi şiddetli semptomlar geliştirdiğini belirten Feng, şu ifadeleri kullandı:

“Hepsinin ateşi vardı ve bu yüzden hastaneye gittiler. Çoğunda öksürük veya yorgunluk vardı, ancak yalnızca birkaçı zatürree ve düşük trombosit sayısı gibi ciddi semptomlar gösterdi.”

Umutla beklenen açıklama geldi: Hepsi iyileşti

Dr. Feng, Langya'nın Hendranipavirus veya Nipah kadar ölümcül olmadığını çünkü enfekte olanlardan hiçbirinin ölmediğini veya yoğun bakıma alınması gerekmediğini söyledi.

Araştırmacı, virüse yakalanan herkesin iyileştiği bilgisinin de altını çizdi.

Araştırmacılar, ilk enfeksiyon raporlarından sonra test edilen 262 kır faresinden 71'inde virüsü buldular.

Virüs, sivri farelerin yanı sıra köpeklerde ve keçilerde de bulundu.

Söz konusu virüsün paniğe yol açmaması gerektiğini belirten Dr. Feng, 'Paniğe gerek yok çünkü devam eden ciddi bir salgın değil, ancak yine de vaka sayısı sınırlı olduğu için şeffaf ve uluslararası işbirliğine dayalı bir şekilde sürekli ve aktif genomik ve serolojik gözetime ihtiyacımız var' ifadelerini kullandı.