Oscar Akademisi'nin yıllarca boykot ettiği oyuncu Sacheen Littlefeather hayatını kaybetti

Amerikan yerlisi ünlü oyuncu Sacheen Littlefeather, 75 yaşında hayatını kaybetti. Littlefeather, Marlon Brando'nun En İyi Erkek Oyuncu dalında aldığı Oscar ödülünü, sahneye çıkıp oyuncu adına reddetmişti.

Oscar Akademisi'nin yıllarca boykot ettiği oyuncu Sacheen Littlefeather hayatını kaybetti

Hem oyuncu hem de aktivist olarak tanınan Sacheen Littlefeather, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Marlon Brando'nun 1973 yılında aldığı Oscar ödülünü, sahneye çıkarak oyuncu adına reddeden isim olarak da hatırlanan Littlefeather'ın ölüm haberini Akademi, Twitter hesabından duyurdu.

Ünlü oyuncunun ölüm nedeni açıklanmazken dış basında yer alan haberlere göre Littlefeather, meme kanseriyle mücadele ediyordu.

14 Kasım 1946 tarihinde Kaliforniya, Salinas'ta doğan oyuncunun asıl adı Marie Louise Cruz'du. Daha sonra 20'li yaşlarında Amerikan yerlisi köklerini keşfeden oyuncu hem aktivist olmuş hem de adını Sacheen Littlefeather olarak değiştirmişti.

Oscar tarihinin en dramatik anlarından biri kabul edilen olayda 27 Mart 1973 tarihinde The Godfather'daki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü Marlon Brando'nun kazandığı açıklanmış. Bunun üzerine Littlefeather sahneye çıkarak Brando'nun ödülü Akademi'nin Amerikan yerlilerine olan yaklaşımını protesto etmek için reddettiğini açıklamıştı.

Konuşması yuhalamalar ve tezahüratlarla karşılanmıştı.

Bu olaydan sonra Littlefeather, Hollywood tarafından kırmızı listeye alınmış ve yıllarca boykot edilmişti. Akademi, 50 yıl sonra oyuncudan maruz kaldığı bu taciz nedeniyle resmi olarak özür dilemişti.

Littlefeather'ın oynadığı filmler arasında şunlar sayılabilir: Counselor at Crime, The Laughing Policeman, Freebie and the Bean, Trial of Billy Jack, Johnny Firecloud, Winterhawk, Shoot the Sun Down, Reel Injun (Belgesel), Sacheen: Breaking the Silence (Belgesel)

Kaynak: Haber Global