Oyuncu Emilia Clarke'dan çok acı itiraf! 'Beynimin küçük bir kısmını kaybettim'

2011-2019 yılları arasında yayınlanan dünyaca ünlü 'Game of Thrones' (Taht Oyunları) dizisinde hayat verdiği 'Daenerys Targaryen' karakteriyle hafızalarda yer eden Emilia Clarke (35), geçirdiği iki beyin anevrizması sonrası yaşadıklarını anlattı. İngiliz yıldız, yaşadığı sağlık sorununun ardından hâlâ konuşabiliyor olmasının mucize olduğunu söyledi.

Oyuncu Emilia Clarke'dan çok acı itiraf! 'Beynimin küçük bir kısmını kaybettim'

2011 ve 2013 yıllarında iki kez beyin anevrizması geçirip, hayatta kalmak için beyin ameliyatı olan Emilia Clarke, hastalığıyla ilgili detayları ve 8 sezon boyunca rol aldığı 'Game of Thrones' dizisinin çekimleri sırasında yaşadığı korku dolu süreci ilk kez açıkladı.

"Konuşabilmem bile mucize"

BBC1’in 'Sunday Morning' programında Sophie Raworth’a konuşan İngiliz oyuncu, "Bu süreçte çok fazla perspektif kazanıyorsunuz. Beynimin küçük bir kısmını kaybettim. Düşününce çok komik geliyor ama benim konuşabilmem bile mucize. Bu tür bir ciddi tehlikeyi atlatan çok az sayıda insandan biriyim" açıklamasını yaptı.

"Her zaman iyi bir hafızam vardı"

Beyin hasarı yaşayan gençleri desteklemeyi amaç edinen 'SameYou' isimli bir yardım derneği kuran 35 yaşındaki yıldız, artık beyninde neler olup bittiğini merak etmekten vazgeçtiğini belirterek "Yaşadıklarımdan eskisi kadar etkilenmiyorum. Her zaman iyi bir hafızam vardı, oyuncu olarak en önemli yeteneğim bu. Bu süreçte bunu devamlı olarak test ettim ve kaybetmekten çok korktum" ifadelerini kullandı.

"Hastaların üçte birinin öldüğü bir tür"

Emilia Clarke, 2019 yılında yaptığı açıklamda, diziyi çekerken iki kez beyin anevrizması geçirdiğini ve ameliyat olduğunu itiraf etmişti. İlk beyin anevrizmasını, dizinin ilk sezonu bittikten sonra spor salonunda geçirdiğini, o dönem 24 yaşında olduğunu ve kendisine subaraknoid kanama teşhisi konulduğunu açıklamıştı: Bu kanamalar, yaşamı tehdit edici bir felç şekli ve hastaların üçte birinin öldüğü bir türdür.

Dünyaca ünlü oyuncu, üçüncü sezonu tamamladıktan sonra anevrizmanın boyutu iki katına çıktığı için bıçak altına yattığını fakat başarısız bir operasyonun ardından tekrar ameliyat olduğunu söylemişti. İyileşme sürecinde anksiyete ve panik atak geçiren yıldız, yaşananların ardından daha mutlu bir insan olduğunu da sözlerine eklemişti.

Beyin anevrizması nedir?

Beyinde zayıflayan bir kan damarının şişkinleşmesi ve balonlaşmasıdır. Bu anevrizma türü serebral anevrizma olarak da adlandırılır. Beyin anevrizması çoğunlukla bir dal üzerindeki yuvarlak bir meyveyi andırır. Beyinde meydana gelene anevrizma, kan damarının yırtılarak beyin kanamasına neden olabilir. Bu kanama bazı durumlarda felce de yol açar. Anevrizmaların erken evrelerde teşhis edilerek tedavi edilmesi hayati önem taşır.