18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. Yılı Kutlu Olsun!
I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle 18 Mart 1915 tarihinde sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın 107. yılı kutlu olsun!
Tarihe altın harflerle yazdığımız ve vatan toprağını korumak için yüz binlerce vatan evladını şehit verdiğimiz Çanakkale Destanı’nın 107. yıl dönümü kutlanıyor. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.
18 Mart Çanakkale Zaferi'nin önemi
Önemli bir tarih olan Çanakkale Zaferi'nin üzerinden 107 sene geçti. Türk milleti destansı bir zafere imza atarak İngiliz-Fransız güçlerini Çanakkale'yi dar etmeyi başarmıştı. Binlerce kahramanlık hikayelerinin konu alındığı Çanakkale Zaferi, Çarlık Rusya'sının yıkılmasına yol açmış ve Ruslar'ın sıcak denizlere inme hayalleri suya düşmüştü.
I. Dünya Savaşı’nın başlama sebebi ise bir Sırp gencinin Avusturya-Macaristan Krallığı’nın prensine yaptığı suikast olarak gösterilse de sonrasında yaşanan kutuplaşmalar savaşın aslında bu kadar basite indirgenemeyeceğini gözler önüne sermiştir. Bu savaşta, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil, bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınmış olan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.
Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına vermiş olduğu azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "Anıtcephe"dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı usta bir şekilde kullanmıştır.
Bununla birlikte dünya harp tarihi, Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine yakından şahit olmuştur. Ayrıca dünya tarihinin zirve sayfalarına da "Çanakkale Geçilemez!" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.
Osmanlı, 1. Dünya Savaşı’na nasıl katılmıştır?
Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914 tarihinin hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Söz konusu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturmuş olduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına geliyordu.
Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Fakat Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz Donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle beraber bir oldubittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na da böylece savaş ilan etmiştir.
18 Mart'ta ne oldu?
Birleşik Krallık Savaş Konseyi Sekreteri Albay Hankey, Winston Churchill'in de desteğiyle 1914 senesi Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın Donanma’yla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur. Saldırılarda en güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konulmuştur. Fakat Birleşik Donanma ağır kayıplara uğramış ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalınmıştır.
Çanakkale Deniz Savaşları, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle 18 Mart 1915 tarihinde sona ermiştir.