18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali için geri sayım başladı
Bu yıl 18'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali için geri sayım başladı. 'Cumhuriyetimizin 100. yılında sağlık ve umutla' sloganıyla gerçekleştirilecek olan festivale katılımın yoğun olması bekleniyor.
18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Zeytin hasat etkinlikleri; çeşitli zamanlarda ve mübadele sonrasından itibaren ilk mahsul alınmaya başlandığında, bereketin duası, yeşeren umudun birlik ve beraberlik içinde eğlencesidir. Borçların ödeneceği, küslerin barışacağı, haşatın getirisiyle düğün ve derneklerin yapılacağı, hayallerin gerçekleştirileceğinin habercisi olan coğrafyanın bu hasat kutlamaları ve etkinlikleri Cumhuriyet tarihi boyunca devam etse de, hatırlanan ve belgelenen ilk resmi kutlama 1970 yılında Ticaret Bakanı Sn. Gürhan Titrek’in himayelerinde yapılmış (Ek), 2006 yılından itibaren Ayvalık Ticaret Odası önderliğinde, Ayvalık Belediyesi ile birlikte yeniden canlandırılmış, 2018 yılında, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf Odası’nın katılımları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Balıkesir Ticaret Borsası ve başta zeytin zeytinyağı sektörü olmak üzereilgili tüm kurum ve kuruluşların destekleri ile güçlenerek devam etmektedir.
Coğrafyanın kaderi, turizmin dinamiğidir
Eskiden turizm denince akla deniz, kum, güneş gelmekteydi ki Ayvalık denilince bu sayılan özellikler paha biçilmez bir sahiplik. Fakat Kuzey Ege Turizmi, mevsimler etkenler çerçevesinde hep kısadır. Bilindiği üzere bu coğrafyada her ne kadar dinler, milletler değişse de zeytin hep baki kalmıştır. Dünyada ilk sıralarda bilinen, Ayvalık Zeytinyağı artık başlı başına marka değeri ve sahip olduğu ünü ile büyük bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Tam da bu vesile ile kültür turizmini oluşturan yörenin esas mirası olan zeytin ve zeytincilik, eksikliğini hissettiğimiz kısa turizm takvimine besleyici, imkan yaratacak şekilde planlanmalıdır. Bizler yakın geçmişte “Zeytin Hasat Günlerini”, Zeytin Hasat Festivaline çevirmekle kalmayıp, bu seneden itibaren ULUSLARARASI boyuta taşıyarak, içerisinde daha fazla kültür sanatı barındıran, zeytini, coğrafyayı anlatan, gastronomi ve agroturizme odaklanan, zeytincilik ve zeytinyağındaki ünümüzü, marka değerimizi yıla yaygın sürdürülebilir turizm faaliyetleri hedefimizi destekleyen bir organizasyona çevirmek niyetindeyiz.
Endüstriyel buluşma olmazsa olmaz; tabii ki ama işin kalbi üreticide. Yapılan tümbu çalışmanın içerisinde sektörel buluşmaları sağlamak hep odaktır, fakat artık gelişen zeytinyağı endüstrisi ile Türkiye’de zeytin, zeytinyağı ve bağdaşık ürünler sadece bölgesel olarak Kuzey Ege’de değil, Türkiye’nin birçok yerinde üretimine başlanan bir sektörü göstermektedir. İşte bu noktada zeytine kalbini veren gecesini gündüzüne katan sektörün ileri gelenleri artık bölgesel değil daha ulusal bir odakta birleşmelidir. Bu etkinliklerin içinde, panel ve toplantılarda sektörün sorunları, yapılması gerekenleri ve planlamaları için buluşulmalıdır.2006 yılında tescil edilen Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti, güçlü ulusal ve uluslararası markaları, büyük işletme kapasiteleri, hızla sayısı artan, markalaşan 100 e yakın butik işletmeleri ile Ayvalık zeytin-zeytinyağı sektörü, üzerine düşen görevi yerine getirmek için her zaman olduğu gibi hazırdır.
Ulusal olması yeterli midir? Bizce yeterli değil, o nedenle uluslararası platformda, global dünyada zeytincilik, zeytin işlemeciliği, gelinen nokta, riskler, avantajlar, yapılması gerekenler sürekli değerlendirilmelidir. Dünyanın ve Avrupa’nın sektörde ileri gelen ülkelerin akademisyenleri, kooperatif temsilcileri, işletmecileri bir araya getirilmelidir. Bu amaçla 18.sini planlamakta olduğumuz Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat festivalinde bu hususlar dikkate alınarak uluslararası davetler planlanmış ve yapılmıştır.
Dünya değişiyor tanıtım yolları değişiyor, biz de değişiyoruz
Daha önceki yıllarda seçkin bir gazeteci topluluğun konuk olduğu organizasyonlar yazılı basına düşer zamanla milyonlara ulaşırdı. Fakat dünya da gelinen noktada; yazılı basın ile birlikte, görsel tanıtım ağırlığını arttırmış, sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Ayvalık, zeytin, zeytincilik, gastronomi ve turizm için bu festivalde konusunda etkili tüm gezgin blogger ve influencerlara da kapılarını açıyor. Milyonlarca insanın aynı günler içerisinde etkileşimde kalmasını sağlayacak aynı anda atacak kalplerin gücüne inanıyoruz ve desteklerini bekliyoruz.
Zeytinyağını en iyi tanıtacağımız alan; sofralarımız!
Gastronomi dünyada turizmin, odağı olmuşken, yöresel olarak zeytinyağı ile yapılan yemeklerimiz, zeytinyağını doğru kullanımı ve bunun anlatılması yine turizm anlamında bu dönemde önümüze çıkmış bir fırsatken; yerel aşçılarımız yanında dünyaca tanınmış şeflerimize festivalin çeşitli alanlarında atölye tadında anında hazırlanan lezzetler ve halka tanıtımıyla bölgede zeytinyağını coğrafyaya has otlar ve deniz ürünleriyle birleştirmek, buradan gastronomi anlamında var olan turizm odağını geliştirmek de ana amaçlarımızın başında yer almaktadır.
Zeytinyağının tadına varmak! Zeytinyağımız, Ayvalık markamız dünyada bilinirliğini ve ününü korurken, ülkemizde yoğun bir şekilde en çok taklit edilen 3 üründen birsidir. Marka değerimize, üreticimize, işletmelerimize, yöremize ve tüketiciye zarar veren bu durumdan kurtulmak için, nefaseti, kokusu, damakta bırakması gereken tadı, ayırıcı özellikleri ile ilgili anlatımlar ve tadımlar ile tanışık bir kültür oluşturmak, en doğrusu tüketici bilinçlendirmek de ana hedeflerimizdir. Ayvalık Ticaret Odası’nın sahip olduğu Türkak, COI ve İspanya Tarım Bakanlığı’ndan akreditasyonları bulunan ve Türkiye’deki Zeytin Yağının Duyusal analizinde 4 akredite laboratuvarından biri olan ATOLAB AŞ ve yerel markalarımız, birlikte bu konuda festival haftası sürecinde yapacağı faaliyetler ile üzerine düşeni en iyi şekilde yapacaktır.
Kültür sanatla birleştirmek; Artık hasat başlıyor, bu bölgedeki tüm halk tarafından hissedilen değer verilen bir bayrama yeniden geliyor. Bir yanda meydanlarda bu bayramı müzik yapan gurupları dinleyerek kutlayanlar varken, diğer yanda sokaklardaki klasik müziğin verdiği huzur, bir akşam zeytin ağacını anlatan,i o ulu gövdenin altında bir sinema filmi, öteki tarafta zeytinin asırlardır varoluşuyla ilgili çekilmiş fotoğraflar, bir köşede zeytine ait yazılmış bir şiir, diğer tarafta zeytin toplayan kadının resmi asılsın duvarda, halaylar çekilsin, halk oyunları oynansın, tenor sesini yüksek oktavdan zeytine yükseltsin, seminerlerle workshoplarla devam etsin.Zeytin tadılsın,zeytin duyulsun,zeytin söylensin,zeytin resmedilsin…Özne coğrafyadaki halka başlasın zeytinin bayramı, asırlık ağaçların gölgesinde yıllar içerisinde bu bayrama bu festivale meraklı insanlarımız gelsin misafir olsun. Eski gelenekler, mübadelenin getirdiği kültür, Küçükköy’ün Balkan esintileri ile kutlansın bu bayram; kültürüyle, geleneğiyle, üreticisiyle, tüm belleğiyle…
Birleştirmelidir zeytinin hasadı; bu coğrafya zeytinle nefes alır ama turizm ile ayakta kalır. Birleşmelidir, başta turizm ile zeytin; birleştirici olmalıdır kucaklamalıdır bu festival önce Turizm ile Zeytini. Birleştirmelidir üreticiyi, ticaret erbabını. Yakınlaştırmalıdır toplumları ve ülkeleri birbirine.“Zeytinin dalında, gastronomi ve turizm yolunda”, işte tam bu neden ile bu bayram artık ULUSLARARASI olmak yolunda.
Tüm sebeplerimizle diyebiliyoruz; 18. Ayvalık Uluslar arası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali için gelin birleşelim, gelin birlikte büyütelim…”