Dr. Gülten Erdem Ünlü tek tek sıraladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmak için ne yapılmalı?

Son günlerde Afrika kaynaklı maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün çok sayıda ülkede görülmesiyle birlikte bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 'Tespit çalışmaları arttıkça vaka sayısının da artmasını bekliyoruz' dedi.

Bu açıklama ile birlikte birçok hastalığın görüldüğü birçok ülkede yeni maymun çiçeği hastalığına karşı etkili olabilecek tedavi ve korunma yolları araştırılmaya başlandı.

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Baturay Tıp Sağlık Estetik Group Şirketleri İcra Kurulu Başkanı ve PİLPUT Artemisia Annua Damla/ prey ve Moleküler Kozmetik Golden Formulations ürünlerini de geliştiricisi olan Dr. Gülten Erdem Ünlü, “Tüm virüs, bakteri ve hastalık oluşturan bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemini anlatarak yeni gelen maymun çiçeği virüsü ve diğer tüm virüsler için en önemli savunma sistemi bağışıklık sisteminizdir” dedi.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere farklı çeşitler ve mutasyonlarda görülebiliyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir?

Dr. Gülten Erdem Ünlü, maymun çiçeği virüsünün belirtileri hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:

“Belirtiler arasında ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, yorgunluk, lenf bezi şişkinliği, deride döküntü ve lezyon yer alıyor.Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlıyor.Lezyonlar düz veya şişkin olabiliyor, içi saydam veya sarımsı bir sıvıyla dolabiliyor ve ardından genellikle çatlayıp, kuruyup düşüyorlar. Vücuttaki lezyon sayısı birkaç adetten binlerceye kadar değişebiliyor. Döküntü genellikle yüz, avuç ve ayaklarda yoğunlaşırken gövdede daha az görülüyor. Ağız, cinsel organlar ve gözlerde de ortaya çıkıyorlar. Bu semptomlar 2-4 hafta sürdükten sonra genellikle kendiliğinden geçiyor. Fakat semptomlar ortaya çıktığında bulaş süresi çoktan başlamış oluyor. Maymun çiçeği geçirenlerle yakın temaslı olanların da sağlık birimlerine haber vermesini tavsiye ediyor. “

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için ne yapılmalı?

Bu virüsün yeni doğanlarda ve bağışıklık sistemi güçsüz kişilerde daha hızlı etkili ve yaşamsal faaliyetlerini etkileyebileceğini söyleyen Dr. Gülten Erdem Ünlü, maymun çiçeğine karşı alınabilecek tedbirleri de şu şekilde sıraladı:

1- Bağışıklık sisteminizin zayıfladığı durumlarda öncelikle stresten uzak durmaya gayret edelim.

2- Bireysel olarak iyi hissedecek ve mutlu edecek aktiviteler yapmak kişinin bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirecektir.

3- Hatalı Beslenme ile vitamin ve mineral eksikliklerinin de yol açabileceği farklı bazı durumlar olabileceği için dışarıdan takviye vitamin destek ürünlerini beslenme düzeninize dahil etmenizi; mutlaka, Artemisia Annua Pilput gibi bağışıklığınızı güçlendiren Çin tıbbında yıllardır kullanılan ürünleri kullanmanızı öneririm.

4- Mutlaka uyku kalitenizi artırmanızı ve uykunun vücutta yenileyici etkisinden maximum derecede faydalanmalıyız.

5- Açık havada yapılacak egzersizleri hayatımıza dahil etmemiz gerekmektedir.

6- Maymun Çiçeği virüsüne karşı doğru cildi koruyan cilt üzerinde bakteri ve virüsü barındırmayan ürünler kullanmanızı önermekteyim.

Döküntü ve kaşıntıların kendiliğinden kurumasını beklemeden hijyenik ürünler ve bir tedavi ile yayılmasını ve çevrede temaslı kişilere bulaşmasını önlemek gerektiğini belirten Dr. Gülten Erdem Ünlü, “Kaşıntı ile yara haline getirilmiş cilt tedavilerinin mutlaka doğru ürünler ile nemli tutulmasını tavsiye ediyorum ” dedi.

Birçok ülke koronavirüs salgını ile boğuşurken ortaya çıkan bu virüs bundan sonra ki süreçte ortaya çıkabilecek yeni virüslerinde olabileceğini gösterirken artık herkesin virüsle yaşamaya alışması ve bu yönde tedbirler almaları gerektiğini gösteriyor.

Bakmadan Geçme