Korona virüsün tehlikeli bir özelliği daha ortaya çıktı
Nature dergisinde yayınlanan haberde, korona virüsün diğer özelliklerinin yanı sıra havadan da bulaşabileceği ifade edildi, ancak henüz bu teori ile ilgili ikna edici kanıtların bulunmadığına dikkat çekildi.
Nature dergisi, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) diğer özelliklerinin yanı sıra havadan da bulaşabileceğini kaleme aldı.
Habere göre, geçenlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan, hastalığın semptomlarının ortaya çıkmadığı taşıyıcılardan enfeksiyonun havadan bulaşma olasılığının bulunduğunu açıklamış, fakat bulaşma vakalarının yüzde 90'dan fazlasının semptomların görüldüğü hastalardan diğer insanlara damlacıklarla geçme şeklinde gerçekleştiğini vurguladı.
Diğer yandan uzmanları, korona virüsün göründüğünden daha hızlı ve fark edilemeyecek bir şekilde kişiden kişiye geçebileceğini tahmin ettikleri belirtilen yazıda, araştırmacılar yıllar boyunca gerekli kanıtları toplarken insanların ölmeye devam edecekleri vurgulandı.
"Kesinlikle şüphe yok"
Avustralya'nın Brisbane kentinde bulunan Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden enfeksiyon uzmanı Prof. Lidia Morawska, “Bu alanda çalışan bilim insanlarına göre virüsün havadan yayıldığından kesinlikle şüphe yok” açıklamasında bulundu.
Hong Kong Üniversitesi'nden salgın uzmanı Prof. Benjamin Cowling ise SARS-CoV-2'nin damlacıklarla geçtiği halde virüs parçacıklarının zamanla kapalı mekanlarda birikmelerinin ya da daha büyük mesafelere taşınmalarının kuvvetli bir ihtimal olduğunu ifade etti.
"Daha tehlikeli olabilir"
İnsanların öksürürken ya da hapşırırken genelde arkalarını döndüklerini ifade eden uzmanlar, bu nedenle korona virüsün havadan iletilmesi durumunda insanların arasındaki normal bir konuşmanın, hastalığın semptomlarını taşıyan bir kişi ile karşılaşmadan daha tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor.