Mustafa Nihat Koç, çağımızın problemi meme kanseri ve meme estetiği ile ilgili bilinmeyenleri anlattı
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Nihat Koç, çağımızın problemi haline gelen meme kanseri ve meme estetiği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. MusK Clinic Nişantaşı Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Nihat Koç, ‘Çağımızın problemi, meme kanseri ve meme estetiği mi?' sorusunu cevapladı.
İşte soruma verdiği yanıt:
“Kadınların çok iyi anladığı ama erkeklerin anlam veremediği meme ameliyatları. Acaba gerçekten gerekli mi? Yıllar önce, estetik cerrahi eğitime başladığım zamanlarda ben de empatisi ve tecrübesi az bir cerrah iken, kadın gözünden meme organının ne ifade ettiğini anlamaktan çok uzak olduğumun farkında bile değildim. Kafamın içinde aydınlanma yaşadığım anı, okuduğum yazıyı hala hatırlıyorum. Uzmanlık tezimi hazırlarken bine yakın meme estetiği ile ilgi bilimsel makale okumuştum. Bunlardan bir tanesi bilimsel olarak nasıl yapılırı anlatmıyor, hastasının gözünden hissettiklerini anlatıyordu. İşte o an erkek olarak konuya ne kadar uzak kaldığımızı anladım. İstediği sütyeni alabilmenin nasıl bir his olduğunu çok iyi anlatmıştı hasta. Spor salonunun soyunma odasında neler hissettiğini, özel gecelerde kıyafet seçmenin zorluğunu… Başka bir yazıda ise kadınlardaki meme dokusunun erkekte eşdeğerinin erkeklik organı olduğunu, kıyas yapacaksak bununla, karşılaştırmamız gerektiğini anlatıyordu. Hele meme kanseri nedeniyle memesi alınmış kadınların kanseri yendikten sonra neler hissettiklerini daha iyi anlar oldum.
Ben kendi pratiğimde meme küçüklüğü, meme büyüklüğü ya da meme deformasyonu nedeniyle muayeneye gelen kadınların yanındaki erkelerde hep ne gerek var düşüncesinin hakim olduğunu gördüm. Konuya hep yabancılardı. Anlamak çok zor biliyorum ama size en basitinden şu örneği vereyim: iki tane karpuzu boynunuza asın ve sadece bir saat dolaşın bakalım ne hissedeceksiniz? Aşırı büyük meme sorunu olan hastalar ki biz buna tıpta makromasti diyoruz işte akşama kadar bu hissi yaşıyorlar. Ya da meme dokusu gelişmemiş kadınlar bir elbise giyecek olsalar göğüs kısmı boş kalacağından üzerlerine tam oturmayacak, sorun yaşayacaklardır. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki meme dokusu gelişmemiş kadınlar karşı cinse daha çekingen özgüvensiz davranıyorlar. Aynısını cinsel organ organ küçüklüğü olan erkeklerde yaşıyoruz.
Günümüzde teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak meme ile ilgili her duruma bir çözüm getirmiş durumdayız. Meme gelişim geriliğinde yani mikromasti durumunda son teknoloji silikonlar ile doğal ve estetik meme görüntüsü oluşturabiliyoruz. Meme büyüklüğünde ise neredeyse süt bezlerine dokunmadan meme küçültmek mümkün. Meme kanseri sonrası meme dokusu alınan kadınlarda meme yeniden yapımı yani rekonstrüksiyon seçeneklerimiz var.
Meme dokusu gelişim gerilikleri genellikle ergenlik sonrası 18 yaşını geçmiş kişilerde uyguladığımız silikon tedavisi ile yapılır. Vücutta reaksiyon yapmayan, son teknoloji silikon kaplı, içi tıbbi silikon jel dolgulu protezler kullanılmaktadır. Ameliyat tekniğinde süt bezlerine.kesinlikle dokunulmaz. Uzun ömürlüdürler, yıllık kontroller yapılır ve ömür boyu bile kullanılabilirler.
Meme dokusu aşırı büyüklüğünde, makromastide ise süt bezlerinin maksimum korunması sağlanarak ideal meme oranına ulaşılır. Bu ameliyattaki asıl amaç boyun ve omuz ağrılarının giderilmesi, sütyen askısına bağlı oluşan omuzlardaki çökülüğün giderilmesidir. Ayrıca iri memeli kadınlarda memeyi saklama duygusuyla kambur duruş gelişebilmektedir ki ameliyat sonrası bu duruş da düzelir. İdeal meme şeklini sütyen kullanmadan kıyafet giyilebilecek büyüklükte olan meme dokusu diye de tarifleyebiliriz. Ya da meme altına konulan kalemi meme tutmamalıdır.
Meme kanseri nedeniyle meme dokusu alınmış kadınlarda hastalık psikolojisine ek olarak eksik kadınlık duygusu olabilmektedir. Bu tür durumlarda genel cerrah ile birlikte çalışarak yeniden meme yapımı mümkündür. İlk ameliyat ile eş zamanlı onarım seçenekleri olabildiği gibi ilerleyen zamanlarda, tedavi tamamlandıktan sonra da yeniden yapılanma seçenekleri vardır. Özel üretilmiş silikon protezler ve ya kişinin kendi vücudundaki fazlalık dokuları kullamak mümkündür.
İçinde bulunduğumuz meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle kadınların kendi kendilerini muayene etmesinin önemini vurgulamak isterim. En ufak şüpheli durumda mutlaka uzman bir doktora başvurunuz ve erken müdahale ile çok iyi sonuçlar alındığını unutmayınız.”