Usta sanatçı Edip Akbayram, son yolculuğuna uğurlandı
Usta sanatçı Edip Akbayram, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen veda töreninden sonra Teşvikiye Camii'nde son yolculuğuna uğurlandı. Akbayram'ın cenazesi Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.
75 yaşındaki sanatçı Edip Akbayram, çoklu organ yetmezliğinden dolayı 2 Mart'ta hayata veda etti.
Habertürk'ten Eren Gürel'in haberine göre; Edip Akbayram için saat 11'de Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda veda töreni düzenlendi.
Edip Akbayram'ın veda töreninde; eşi Ayten Akbayram, kızı Türkü Akbayram, oğlu Ozan Akbayram ve ailesinin diğer üyelerinin yanı sıra; aralarında MSG Başkanı Ferhat Göçer, MESAM Başkanı Recep Ergül, Fırat Tanış, Ahmet Selçuk İlkan, Zülfü Livaneli, Kubat'ın da aralarında olduğu meslektaşları ve hayranları yer aldı.
Edip Akbayram'ın kızı Türkü Akbayram ve torunu Lavin gözyaşlarına boğuldu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da veda törenine katıldı. İmamoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:
'Ruhumuzda, duygularımızda yaşayacak olan Edip Akbayram'a borcumuzu ödeyeceğiz, ödemek için uğraşacağız. Tabii zamansız sanatçılar vardır. Zamanı geçmez hiçbir zaman. Edip Akbayram, öyle bir insan. Aynı zamanda bir de cesaretiyle var olan sanatçılar vardır; cesurdurlar, her koşulda konuşurlar, her koşulda sesini çıkartırlar ve insanlar sessiz, sükun içinde kaldıkları bir ortamda, onun sesiyle ayağa dikilirler ve aslında var olan ama göstermekten çekindikleri cesaretini daha yürekli bir biçimde gösterirler.
Ne yazık ki ülkemizin cesur duruşa, cesarete, kendi içindeki savrulmalara ya da kötülüklere karşı bu tür duruşlara sıklıkla ihtiyaç duyulmakta. O bakımdan ihtiyaç duyulduğu anda, sesini duyduğunuzda bize hissettirdiği cesaret bakımından çok az sanatçılardan birisiydi Edip Akbayram.
Eminim toplumda cesur sanatçılar, cesur duruşlu insanlar hep var olacaktır; ama Edip Akbayram'ın o zamansız ve her zaman yanımızda olacak olan cesareti ve sesi her daim yaşayacaktır. Bu toprakların en güzel türküleri, onun sesiyle nesilden nesile aktarılmaya devam edecektir.'
'Edip, hayatın her günü mücadele etti'
Törende kürsüde bir konuşma yapan sanatçı Zülfü Livaneli ise, 'Etimolojik olarak Edip, yani güzel söz söyleyen, güzel yazan, güzel söyleyen insan olduğu kadar edeple de ilgili, müeddeple de ilgili. Yani edepli, terbiyeli, efendi ve güzel söz söyleyen insan demek. Hakikaten de adıyla müsemma derler ya adına yakışır bir insan olduğunu hepimiz biliyoruz.
Çok uzun yıllar boyunca efendiliğinden, o insanlara karşı yaklaşımındaki saygıdan, sevgiden, nezaketten ki bugünlerde iyice artık arar olduğumuz, hasretini çektiğimiz o nezaketten ve insan sevgisinden, kim olursa olsun küçük büyük demeden herkese duyduğu sevgiden mahrum kalacağız maalesef. Böyle insanlar, namuslu yaşadılar ve namuslu gidiyorlar. Yaşar Kemal ile beraber, eşi Tilda'nın, yoğun bakımda son görüşümüzde beraber gitmiştik. Son görüşümüz de ona sözlerini daha sonra yazdım biliyorsunuz.
Demişti ki, 'Sevgilim korkma, biz namuslu yaşadık. Korkma namuslu yaşadık.' Edip hayatın her günü mücadele etti. Hergün o yüreğindeki dürüst tavrı, hem sanatıyla, hem yaşamıyla hem de sözünü hiç esirgemeden söyledi. Bunun sonu ne olur diye düşünmedi. Belki ailesine çok büyük servetler bırakmadı. Halkın sanatçıları zaten bırakamaz; ama gönlünde öyle bir sevgi bıraktı ki, bu sevgide hiçbir hazineyle ölçülemez herhalde' ifadelerini kullandı.
'Hoşça kal babacığım'
Kızı Türkü Akbayram ise, kızı Lavin ile kürsüdeki konuşması öncesinde babası Edip Akbayram'ın tabutuna beyaz çiçek bıraktı.
Akbayram, 'Çoğunuzun Edip abisi ama benim babam. Canıma can katan, yoluma inanılmaz bir ışık tutan. Ne söylesem onun bu coğrafyaya, bu ülkeye kattığı değerden daha anlamlı olmayacak. Ne söylesem çok eksik kalacak. Ne söylesem onun zerafetini, yüreğini anlatmaya yetmeyecek. Doğduğu andan itibaren hayatı mücadele ve direnişle geçen koca bir ömür babamınki.
İlkeleri, dimdik duruşu, sarsılmaz devrimci, Atatürkçü kimliğiyle bu ülkeye Edip Akbayram geldi ama asla geçmeyecek. Babam, birimizin memleket hasretinde, birimizin sevdasında, birimizin kavgasında, birimizin umudunda hep yaşayacak. Seni saklayacağım baba, önce kendim için, sonra herkes için seni sesimde yaşatacağım. Bir evlat olarak, ömrüm boyunca seninle gurur duydum, duymaya da devam edeceğim. Hoşça kal babacığım' sözleriyle babasına veda etti.
'Bir efsaneyi kaybettik'
Gözyaşlarını tutmakta güçlük çeken sanatçı Kubat; 'Bir efsaneyi kaybettik. Hepimizin babasıydı. Kişiliğiyle de yeri doldurulamaz bir insandı, örnekti. O kadar kibar bir insan ki 'Acaba bir hata yaptım mı?' şüpheleri duyuyorsun yanında muhabbet edince, sohbet edince. Sesi zaten tartışılmaz, yorumu muhteşem. Çocukken idolümüzdü. Sonra dostumuz, ağabeyimiz oldu. Bize yol gösterdi. Çok kıymetli bir değer. Başımız sağ olsun' dedi.
'Milyonlarca insan onu hep sevgiyle hatırlayacak'
Ferhat Göçer ise, 'Hepimizin başı sağ olsun. Çok kıymetli bir üstat, değerli bir sanatçı. İdeallerinden ödün vermeyen ama bunun bedellerini de ödemiş hepimizin örnek alması gereken bir sanatçıydı. Toplumun kalbinde sevgiden başka bir iz bırakmayan ki, bu çok kıymetli bir şey. Milyonlarca insan onu hep sevgiyle hatırlayacak. Ben onu yanık sesi, güler yüzüyle o gülümsemesiyle hatırlayacağım. Sahnede çok şey öğrendim kendisinde. Anadolu'nun yanık sesiydi. Türkülerin, Nazım Hikmet'in, Ahmet Arif'in sesiydi. Onu sonsuz maviliklere yolcu ederken güzel günlerde baş köşemizde olacak' diye konuştu.
Ünlülerin cenazesindeki nahoş bir davranış, Edip Akbayram'a düzenlenen veda töreninde de tekrarlandı. Bazı kişiler, veda törenine gelen ünlülerle özçekim yapma yarışına girdi.
Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki veda töreni sonrasında Edip Akbayram'ın cenazesi; Teşvikiye Camii'ne nakledildi.
Cenazeye; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
Namazın ardından, üç siyasi ortak açıklamada bulunarak Edip Akbayram'a rahmet diledi.
Erol Evgin ile Halil Ergün de Edip Akbayram'ın cenazesine katılanlar arasındaydı.
Selami Şahin ve Deniz Seki de Edip Akbayram'ın cenazesine katılanlar arasındaydı.
Edip Akbayram'ın cenazesi, Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.
Kaynak: Habertürk