'Bir Cumhuriyet Şarkısı' filminin vizyon tarihi belli oldu

BKM, Ekim ayında vizyona girecek olan yeni sinema filmi 'Bir Cumhuriyet Şarkısı'nın vizyon tarihini 25 Ekim, Cuma olarak açıkladı.

'Bir Cumhuriyet Şarkısı' filminin vizyon tarihi belli oldu

Güçlü oyuncu kadrosu, izleyen herkesi duygudan duyguya taşaıyacak gerçek hikayesi, içinde geçtiği dönemi eşsiz bir dille anlatan, çekimleri ve kurgusuyla sezonun en çok merak edilen yapımı “Bir Cumhuriyet Şarkısı” dev prodüksiyonu ile de Türk sinema tarihinde özel bir yere konumlanacak.

Dev prodüksiyon dev bütçe

Yönetmen Yağız Alp Akaydın, filmde gerçek karakterlere hayat veren Salih Bademci, Ertan Saban, Ahmet R. Şungar, Birce Akalay, Melis Sezen, Şifanur Gül, Mehmet Özgür, Emre Karayel ve Bensu Soral ve Okan Yalabık, 1930’lu yılların Türkiye’sinde bir avuç genç, yetenekli ve azimli insanın, henüz kurulmuş bir cumhuriyette kültür devriminin başlangıcı olarak kabul edilen, gurur ve umut dolu  gerçek bir hikayeyi nefes kesen bir anlatımla gözler önüne serecek.

Ön hazırlıkları 250 kişilik bir prodüksiyon ekibi ile 1,5 yıl süren ve 2024 Mart ayında sete çıkan dev bütçeli yapım, Türk sinema tarihinin en büyük prodüksiyonlarından biri olacak.

Sadece mekanlar değil, her bir obje için titizlikle çalışıldı

Tarihe not düşülmüş, yazılı ve görsel kaynaklara geçmiş hikayenin yaşandığı 17 ayrı mekan orjinaline sadık kalınarak 30 kişilik sanat ekibiyle yeniden düzenlendi. Mekanlar kadar, filmin içinde kullanılan objeler, kostümler ve sahnelerin çekimleri için de 5 aylık bir araştırma gerçekleştirildi.

8 atölye 8 hafta boyunca kostüm üretti

Filmin ana castı ile beraber filmde yer alan 3.500 figüran için; 2.500 adet kostüm, 2.000 çift özel ayakkabı üretildi. Filmin taşıyıcı hikayesi opera sahnesinde 500 izleyici, Sofya Balosu sahnesinde de 600 figüran özel hazırlanmış kostüm giydi.

Filmde Bensu Soral’ın hayat verdiği Miti’nin Mustafa Kemal ile dans ettiği sahnede kullanılan büyüleyici gece elbisesi için ise 300m organze kumaş kullanılırken, özellikle ana karakterlerin giyeceği günlük kostümlerin gerçekliğini sağlamak için tüm parçalar tek tek elde zımparalanarak renkleri solduruldu.

Dönemin en vazgeçilmez aksesuarı şapkaların bir bölümü Londra’dan bir bölümü ise özel koleksiyonerlerin koleksiyonlarından temin edildi.

Gerçek bir olayın beyazperdeye taşınmasından daha fazlası

1,5 yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından 8 haftada Ankara’da çekilen Bir Cumhuriyet Şarkısı filmi sadece bir hikaye anlatmıyor; oyunculukları, mekanları, kostümleri, ışığı ve müzikleri ile her bir sahnesinde yaşatacağı hüzün, mutluluk, heyecan ve gururla izleyicisini o yıllardaki bu eşsiz mücadeleye ortak ediyor.