Elektronik müziğin öncüsü Jon Appleton hayatını kaybetti

Dijital sentezleyici Synclavier'in geliştirilmesini yardımcı olan elektronik ve elektro-akustik müzik öncüsü, besteci ve profesör Jon Appleton hayatını kaybetti.

Elektronik müziğin öncüsü Jon Appleton hayatını kaybetti

Elektronik müziğin öncüsü sayılan besteci ve eğitimci Jon Appleton'ın ölüm haberini oğlu duyurdu.

Appleton'ın White River Junction'da 83 yaşındayken öldüğü belirtildi.

Los Angeles'ta doğan Applenton, Dartmouth Koleji'nde okurken elektronik müzik için ilk programlarını yazdı. Okulda bir elektronik müzik merkezi kurdu.

Müzikal bir vizyon sahibi olan Appleton, kısa sürede elektronik ve elektro-akustik müziğin öncülerinden biri haline geldi.

Elektronik müziğin dijitalliğinin aksine Appleton, bir romantikti. Ona göre akustik müzik aletleri, insan sesinin ifade olanaklarını ve potansiyelini geliştirmenin bir başka yoluydu. Hatta elektronik müziği çağımızın halk müziği olarak görüyordu.

1975 yılında Applenton yanına Sdyney Alonso ve öğrencisi Cameron Jones'u da alarak Synclavier'i geliştirdi. Bu buluş bir anda müzik dünyasının Rolls Royce' uhaline geldi. 75 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyordu. Sting, Stevie Wonder gibi isimler tarafından kullanıldı.

Birçok üniversitede müzik eğitimi verdi. Bu üniversiteler sadece ABD ile sınırlı da değildi. Japonya ve Rusya'da da eğitm verdi. Herkes tarafından sevilen profesör olarak da ikinci bir kariyer yaptı. Apple çok iyi bir besteci, bir o kadar iyi bir profesör ve her şeyden önce bir akıl hocasıydı.