Gazeteci Fatih Ertürk, korona tedavi sürecini anlattı! 'Üzgünüm ama…'
Korona virüsüne yakalan ve hastalığı atlatan gazeteci Fatih Ertürk, sosyal medya hesabından yaşadıklarını anlattı. Ertürk, korona virüsün sanıldığından daha tehlikeli olduğunu söyledi.
Koronavirüs tedavisi süren Halk TV programcısı Fatih Ertürk, yaşadığı süreci Twitter hesabından anlattı.
Covid-19'a yakalanarak hastanede salgınla mücadele eden Halk TV program sunucusu Fatih Ertürk, yaşadıklarını anlattı.
Hastalığın sanılandan çok daha tehlikeli olduğunu ifade eden Ertürk, canını dişine takan sağlık çalışanlarını da unutmadı. Ertürk'e göre vaka sayıları da açıklananın çok daha üzerinde.
İşte Fatih Ertürk'ün açıklamaları:
1-Bir gazeteci için en doğru haber kaynağı; bizzat bir parçası olduğun, içine girip yaşadığın olaydır. Covid’e yakalandım, 13 gün hastanede yattım. Yaşadıklarımı sizlerin de gazetecinin gözüyle bilmeniz gerektiğini düşündüm. Birincisi; Covid sanıldığından daha tehlikeli bir hastalık.
2-Hastalığın seyri konusunda tıp insanlarının çok az bilgisi var. Örneğin; ateş ne zaman çıkar? Öksürük ne zaman başlar? Hangi durumda vücut daha fazla tepki verir? Ateş az ve öksürük olmazsa bile hastalığın ilk 5 günü neden vücut pıhtı atar? Bunun için hastalara verilen ilaç ne?
3-Bu soruların yanıtı şu; şu ana kadar bizim tıp insanlarımız olağanüstü gayret göstermelerine rağmen hastalık hakkında yeterince bilgi sahibi değiller ancak olağanüstü bir hızla öğreniyorlar. Hastalık için bilinen ve kullanılan tek ilaç var; “Favirpiravir”.Size teşhis konur konmaz
4-Sekizlik paketler halinde sabah ve akşam bu ilaçtan ilk üç gün veriyorlar. Günde 16 tablet çok gibi gelebilir ama zaten bu ilaç kesin tedavi sağlamıyor sadece virüsü biraz frenliyor. İlk üç günün ardından Favirpiravir sabah akşam üç taneye düşürülüyor. 5 günün sonunda ilaç bitiyor.
5. Asıl sorun bu ilk 5 günlük müdahelenin ardından geliyor çünkü virüs için bir iki sıtma destek ilacı dışında elde bir şey kalmıyor. 5 günlük ateş bu müdahelelerle düşürülemezse “pnömoni” yani zatürre başlangıcı kendini gösteriyor. İşte hasta için en kritik nokta bu 5. gün. Son nokta.
6-Eğer hasta antibiyotik tedavisiyle zatürre tehdidini atlatamıyorsa önünde iki aşamalı bir yol beliriyor. Önce yoğun bakım,ardından solunum cihazı. Herşeye rağmen unutulmaması gereken şu; ilk 5 günde hastalığın seyri sonucunu da belirliyor. İlk 5 günde direnebilen sonra kurtuluyor,
7-Son olarak vakalar konusunda ne yazık ki doğru söylenmiyor. Hastaneye yattığım ilk gün (iki hafta önce) sadece GATA’da (bir tek hastanede) enfekte covid vakası bin 200 idi. Yine o gün sadece Ankara’da PCR testi pozitif çıkan hasta sayısı 4 bin 800’dü. Üzgünüm ama gerçekler bunlar.
8-Türk doktorları insanüstü bir gayretle çalışıyor. 4 doktor bizimle birlikte katta hasta yatıyordu. 5. doktor anestezi uzmanı olmasına rağmen (dr. Serkan) Covid’lilere yoğun bakım veren servisin başındaydı, o da ben çıkarken hastalandı. Bu doktorlara laf söyleyenler vatan hainidir.