Gazeteci Güngör Türkeli hayatını kaybetti

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bugünle ulaşmasında büyük emeği olan Gazeteci Yazar Güngör Türkeli'nin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Gazeteci Güngör Türkeli hayatını kaybetti

Antalya’da belediye başkan yardımcılığı, İl Kültür Müdürlüğü, Cumhuriyet, Hergün ve Güneş gazetelerinin temsilciliklerini yapan Gazeteci Yazar Güngör Türkeli, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Türkeli, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bugünlere ulaşması için büyük mücadele etmişti.

Türkeli’nin cenazesi yarın (26 Ekim 2020) Antalya Uncalı'da kılınacak ikindi namazının ardından Lara Tekelioğlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Aynı zamanda sitemiz magazinmahallesi.com İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Yazar Mehmet Şahincileroğlu, ‘manevi babam’ dediği Güngör Türkeli ile bir fotoğraf karesini Instagram hesabından paylaşarak altına şu notu düştü:

“Ah be Güngör abi… Sen de çekip gittin demek bu dünyadan… Gazeteciliği sevmemde, bugünlere gelmemde emeğin çok büyük… Duygularımın inanın tarifi yok. Çok üzgünüm… İyi ki, tanıştık, abim, arkadaşım, dostum, manevi babam oldun… Mekânın cennet olsun…”

Güngör Türkeli kimdir?

1936 yılında Anamur’da doğan Güngör Türkeli, ilköğrenimini Anamur Merkez İlkokulu’nda yaptı. Ortaokulu Antalya Lisesi orta kısmında ve Anamur Ortaokulu’nda, lise öğrenimini ise Antalya Lisesi’nde tamamladı. 1959 yılında İzmir Hava Harp Okulu’ndan hava teğmeni olarak mezun oldu.

Kurmay Yarbay Talat Turhan ve arkadaşlarının “Genç Kemalistler Ordusu”na katıldığı için Nisan 1963 tarihinde tutuklandı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılandı, 1966 yılında M. Talat Turhan ve beş arkadaşıyla birlikte Güngör Türkeli de emekliye sevk edildi. Bir süre Antalya’da yaşadı, 1967 yılında memleketi olan Anamur’da ilk matbaayı kurdu, Anamur gazetesini yayımladı. 1971-72’de iki kez tutuklandı, Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı, beraat etti. 1973’te tekrar Antalya’ya döndü ve eşiyle birlikte Arkadaş Kitabevi’ni açtı.

1974 yılında Antalya Belediye Başkan Yardımcısı oldu. 1976'da istifa etti, tekrar gazeteciliğe döndü. Türk Haberler Ajansı(THA)’nın temsilciliğini yaptı. 1978 yılında Antalya İl Kültür Müdürlüğü görevine atandı. 1979 genel seçimlerinden sonra Adalet Partisi iktidar olunca Ankara’da Kültür Bakanlığı’nda görevlendirildi. 1981 yılında istifa edip ederek gazeteciliğe döndü. Cumhuriyet, Hergün ve Güneş gazetesinin Antalya temsilciliklerini yaptı. 1991 yılında gazeteciliği bıraktı, tekrar Kültür Bakanlığı'nda göreve başladı.

1996 yılında Kültür Bakanlığı’ndan emekli oldu.

Varlık, Yön, Kırk Merdiven ve Öykü Dergisi dergilerinde öykü, düzyazı ve röportajlar yaptı.

Türkiye Yazarlar Sendikası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği kurucu üyesi, Basın Konseyi, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesiydi.

Güngör Türkeli'nin “Harbiye’den Babıâli’ye: Bir İhtilalcinin Anıları" ve “Kuşatılan Ülke Türkiye” isimli 2 kitabı bulunuyor.