Avangart sanatçı Hermann Nitsch, hayatını kaybetti

Eserlerinde kan ve hayvan bağırsağı kullanan Avusturyalı avangart sanatçı Hermann Nitsch hayatını kaybetti

Avangart sanatçı Hermann Nitsch, hayatını kaybetti

Haberi Nitsch'in eşi Rita Nitsh, Avusturya Haber Ajansı'na yaptığı açıklamayla duyurdu. Nitsch'in bir süredir ciddi bir hastalığı olduğu ve Mistelbach kasabasındaki bir hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.

29 Ağustos 1938 doğumlu olan Avusturyalı sanatçı performans, resim ve heykelin yanı sıra besteleriyle de tanınıyordu. Viyana Eylemciliği hareketinin kurucularından olan Nitsch, en çok 1998'de yaptığı Orgies and Mysteries Tiyatrosu'yla sergilediği "6 Günlük Oyun" performansıyla tanınıyordu. Oyun için 13 bin litre şarap, binlerce litre kan, kilolarca üzüm, domates ve hayvan bağırsağı kullanmıştı.

Nitsch'in eseri protesto edilmişti. Bunun üzerine bir açıklama yapan Nitsch, hayvan bağırsaklarının zaten yenmediğini çöpe atmaktansa daha iyi bir amaç için kullanıldığını söyleyerek kendini savunmuştu.

Alman Haber Ajansı DPA'ya 80. doğum günü nedeniyle verdiği röportajda "İğrenme engelini aşmanın bir sanat görevi olduğunu" söylemişti.

Eserleri Avusturya'da Mistelbach'ın yanı sıra Napoli'deki bir müzede de sergilenen sanatçının ölümünün ardından Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Nitsch'in Avusturya sanatını yeniden tanımladığını söyledi.