Lezzetin adı Bazlama Kahvaltı

Haber Fuarı yazarı Muhammed Gömük, bu haftaki 'Lezzetin Adı Bazlama Kahvaltı' köşe yazısında 'Bazlama Kahvaltı'yı kaleme aldı.

Lezzetin adı Bazlama Kahvaltı

İşte Haber Fuarı yazarı Muhammed Gömük’un ‘Lezzetin Adı Bazlama Kahvaltı’ köşe yazısı:

“Startup nedir bilir misiniz? İş dünyasında iyi bir fikir geliştirip bunu ticari bir teşebbüse dönüştürdüğünüzde adına startup deniyor ve iyi bir startup için zehir gibi bir kafa, azimli bir iş tasarımı ve müthiş bir ileri görüşlülük gerekiyor.

Bu yazımda tüm müteşebbislere örnek olacak bir startup hikayesini anlatacağım.

Zehir gibi kafaya sahip olan kişi, dünün Nurten öğretmeni, bugününse mütevazı iş kadını Nurten Anne. Nurten Anne, Ege’nin incisi İzmir’in gözdesi şirin Çeşme ilçesine damga vurmuş harika bir kişilik. Coğrafya öğretmeni olarak görev yaptığı yıllardan bu yana çalışkanlığı, güler yüzü, dürüstlüğü ve nezaketi ile gönüllere taht kurmuş.

Nurten Annenin azimle sarıldığı iş planına gelince…

Sıkı durun!

Bazlama kahvaltı…

“İyi de bunun nesi ilginç, nesi özel bir fikir, zaten bizim millet bazlamayı biliyor ve her zaman afiyetle yiyor” diyebilirsiniz. Hayır, konu bu kadar basit değil. Nurten Annenin iş tasarımını gelin birlikte keşfedelim.

Nurten Anne ve eşi Ahmet Amcanın meşhur bazlama kahvaltı serüveninin başladığı yer Çeşme’deki Bazlama Taş Ev. Çeşme’nin neresindeymiş bu taş ev diye sorarsanız hemen cevaplıyorum. Bazlama Taş Ev, Çeşme’de Aya Yorgi Koyu ile Dalyan Köyü arasındaki şirin yolun üzerinde bulunuyor. Şimdilerde ise Alaçatı Port’ta bir başka muhteşem merkez var. Mavi beyaz renklerde, marinanın içinde, Ege esintileri taşıyan bir başka şirin bina…

1992 yılına kadar Tuncer çifti bir butik otel işletmiş. Ancak bu dillere destan bazlama kahvaltı onları neden daha güzel bir şeyler yapmayalım diye düşündürmüş. Onlara bunu düşündüren ise kızları Sinem olmuş. Mükemmel bir girişimci ruha sahip olan Sinem Tuncer, bazlama kahvaltı efsanesine kalbinin, aklının ve yüzünün güzelliğini ekleyince ortaya dillere destan bir başarı hikayesi çıkmış.

Genç iş kadını Sinem’in sihirli parmakları bazlama kahvaltıya dokununca Tuncer çifti evlerini butik otelin de ötesinde, Türkiye’den ve dünyadan misafirlerini ağırlayabilecekleri ve onlara özel hizmet sunabileceği bir misafirhaneye dönüştürmüşler. Butik otelin konaklama hizmeti asıl, kahvaltısı ilave hizmetken konaklaması ilave hizmet, kahvaltısı ise esas hizmet olup çıkmış. İşte bu bile başlı başına harika bir fikir değil midir?

Çeşme’ye daha önce geldiniz mi bilemem. Gelmemişseniz de teessüf ederim. Gelenler bilir, Çeşme’de Rumlardan kalma taş evler vardır, isimleri gibi sapasağlamdırlar. Nurten Anne, eski Rum evlerine özgün taşlarla inşa edilen, giriş kapısının bile gerçek Rum evi kapısı olan Taş Ev’de yedi oda ile konaklama hizmeti veriyor. Ama nasıl yedi oda? Elbette gözünüzü, gönlünüzü ve ruhunuzu okşayan harika bir hizmetin olduğu yedi oda. Öyle alelade otel odaları düşünmeyin lütfen. Bazlama kahvaltıda nasıl ki kendine özgü bir sunum varsa odalar hatta oda isimleri bile bir hayli dikkat çekici: Gözleme, Reçel, Acur, Bazlama, Domat, Zeytin, Bal… Siz hangisinde kalmak isterdiniz? Benim favorim elbette adı Bazlama olan oda. Sabahleyin kendinizi sıcak bazlama arasına tereyağı ve üzerine de bal sürülmüş gibi hissediyorsunuz, musmutlu uyanıyorsunuz, tabiri caizse ağızlara layık bir insan oluyorsunuz.

Bu muhteşem odaların her birinde TV, buzdolabı ve klima mevcut. Ancak odalardaki orijinal tasarım konsepti sayesinde sanki bir otel odasında veya misafirhanede değil de ananenizle büyükbabanızın köyündeki ata evindeymiş gibi ruhun alabildiğine dinginleştiği bir atmosferde sabahlayıp fesferah oluyorsunuz. Üstelik burada öyle bir gün, iki gün değil, dilediğiniz kadar kalabilirsiniz. Zaten bir gün, iki gün kaldıktan sonra ebedi kalmak istiyorsunuz, böyle bir huzuru bir daha hiçbir yerde bulamayacağınızı düşünüyorsunuz, hiç de abartmıyorum, gelin kendiniz bizzat görün, benden söylemesi…

Gününüz Bazlama Taş Evde nasıl geçecek? Tamam, derin bir uyku ve üzerine harika bir kahvaltıyla güne başladınız. Sonra ne yapacağız diye sakın endişelenmeyin. Dedim ya Çeşme gizli kalmış bir hazine. Keşfedilecek o kadar çok yer var ki… Bazlama Taş Evden usul usul yürüyerek Aya Yorgi koyuna ulaşıp kendinizi masmavi suların koynuna bırakabilirsiniz. Sıkılmazsınız ya hadi denizden de sıkıldınız diyelim, kıvrım kıvrım taş yollardan yürüyerek Çeşme’nin doğayla tarihi buluşturan görkemi içinde başka mutluluklara yelken açabilirsiniz.

Hemen belirteyim Çeşme’deki Bazlama Taş Ev’in bahçesi Bazlama Kahvaltının Merkez Şubesi. Dedim ya bu fikir bir startup olmuş ve bazlama kahvaltı diğer kardeş şubeleriyle büyümüş. Lezzeti dilden dile dolaştıkça daha da çok büyüyeceğe benziyor. O yüzden anlatıp duruyorum bu lezzetle bir an önce tanışın, sonra duymadık etmedik demeyin diye…

Elbette olay sadece lezzet değil, sadece karın doyurmak değil. Ekrem şef başta olmak üzere mütebessim yüzleriyle gönüllere dokunan servis elemanları, insanı bunaltmayan profesyonel hijyen, gözlere bayram ettiren titiz sunum ve daha neler neler…

Bazlama Taş Eve gelenler elbette illa konaklamak veya sırf kahvaltı yapmak zorunda değil. Yaz mevsiminde günün epeyce uzun bir kısmında, akşam beşe kadar, geniş geniş kahvaltı yapmanıza olanak tanıyan bir hizmet anlayışı var. Öğle oldu, haydi vakit tamam demece yok; aman şu soğudu aman bu bayatladı demece yok. Ama sabah saatlerinde henüz uykunuzu tam alamamışken gelip de esneye esneye o güzelim kahvaltıyı yaparsanız daha bir hoş oluyor, bu da benden size bir tüyo olsun. Çünkü ben öyle yapıyorum.

Sizlere başka bir iyi haberim daha var. Bazlama Taş Eve gelenin kahvaltı sofrasından doymadan kalkması yasak. Kıyıda köşede hâlâ boş bir yeriniz kalmışsa emin olun orayı da mutlulukla dolduracak bir besin maddesi hâlâ tabağınızda duruyor olacaktır. Ayrıca sizden yiyecek bekleyen balıklarla, bazlamanızı paylaşmayı da unutmayınız…

Doymadan kalkmak yasak demişken az kalsın unutuyordum. Bir kendinizi düşünmeyin, sevdiklerinizi de kolunuza takıp getirin. Tamam Nurten Anne harika bir iş çıkarmış, hem gözünüzü hem de gönlünüzü itina ile doyuruyor ancak böyle bir ayrıcalığa neden sevdiklerinizi de ortak etmeyesiniz ki! Mutluluklar paylaştıkça çoğalmaz mı?

Bir de küçük hatırlatmada bulunayım. Nurten Annenin harika bazlama kahvaltısı için rezervasyona ihtiyaç duymayacaksınız ama Taş Ev'de konaklamak istiyorsanız rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Dedim ya, yedi muhteşem oda, inşaallah birinden biri size nasip ola! Hatta yeri gelmişken rezervasyon için arayacağınız telefon numarasını da söyleyivereyim: 0 232 724 76 69. Bu numarayı bir yere kaydetmeyi unutmayın, sonra bana çok teşekkür edeceksiniz.

Biraz da diğer şubelerden bahsedelim. Çeşme’den sonra Nişantaşı’nda da tam üç farklı yerde Bazlama Kahvaltı'ya kardeş şubeler açılmış. Üçü de birbirinden sevimli. Bir tane de Alaçatı Port’da yine aynı tatlılıkta bir şube var. Artık bir lezzet markası hâline gelen Bazlama Kalvaltının mutluluk verici hizmetini oralarda da göreceksiniz. Çünkü hamarat Nermin Annenin, başarılarıyla İzmir’in incisi gibi parlayan kızı Sinem’in ve hamarat Bazlama Kahvaltı ailesinin iş hayatındaki mottosu sonuna kadar lezzet, sonuna kadar afiyet, sergilensin bütün marifet!

Ben bir İzmir aşığı olarak Bazlama Kahvaltı'nın hem Alaçatı Port’taki muhteşem şubesine hem de diğer şubelerine fırsat buldukça uğruyor ve her defasında birbirinden güzel anılar, birbirinden güzel hikayeler biriktiriyorum. Bilirsiniz, her hizmeti de öyle kolay beğenmem, hele kolay kolay hiç övmem. Bu kadar yazıp çiziyorsam hiç tereddüte düşmeden damak tadıma güvenebilirsiniz. Zira ağzımın tadını gerçekten iyi bilirim.

Haydi şimdiden afiyet olsun.”

Bazlama Kahvaltı