Messenger'dan konuşanlara korkutucu haber geldi

Facebook, üçüncü parti kişilere para karşılığında kullanıcılarının sesli mesajlarını yazıya dönüştürüyor. Facebook, üçüncü parti kişilere para karşılığında kullanıcılarının sesli mesajlarını yazıya dönüştürüyor. Bu işi yapan ancak işini kaybetme korkusuyla kimliğini gizleyen biri, detayları Bloomberg'e aktardı.

Messenger'dan konuşanlara korkutucu haber geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal medya devi Facebook'un Messenger üzerinden yapılan konuşmaları dışarıdan anlaşmalı insanlara dinleterek bu konuşmaları yazıya döktüğü belirtildi. Konuşmaların nerede kaydedildiği ya da nasıl alındığı konusunda fikri olmayan çalışanlar, işlerini kaybetme korkusuyla kimliklerini açıklamadı.

İnsanların Messenger üzerinden yaptığı Facebook görüşmelerini dinleyen kişiler, Facebook'un bu görüşmeleri neden yazıya döktüğünü bilmediklerini söyledi.

webtekno.com’dan Talha Kerem Kalfa’nın Bloomberg’ten aktardığı habere göre; Facebook, kullanıcıların ses dosyalarını yazıya döktüğünü kabul etti ve salı günü yaptığı açıklamada "Apple ve Google gibi biz de ses dosyaları üzerindeki insan denetimlerini bir haftadan daha uzun bir süre önce bıraktık" ifadelerini kullandı.

Şirket, bu durumdan etkilenenlerin Facebook Messenger uygulamasında ses dosyalarının yazıya dökülmesi işlemini kabul eden kişiler olduğunu belirtti.

Ekip, Facebook'un yapay zekasının mesajları doğru bir şekilde yazıya döküp dökmediğini inceledi. Facebook, bu işlemi yalnızca uygulamada gerekli izinleri veren kişiler üzerinde uyguladığını ve sesli özelliklerden birini sıkça kullanan kişilerin ses kayıtlarının dinlendiğini belirtti.

Tüm bunların yanı sıra Facebook, kişilerin ses kayıtlarının üçüncü partiler tarafından dinlenebileceğinin bilgisini vermediği için ses kayıtlarını dinleyen kişiler, yaptıkları işin etik olmadığını düşündüklerini belirtti.

Google, Apple, Amazon gibi şirketler bu şekilde ses kayıtlarını dinleyerek yapay zeka asistanlarını geliştirmeyi amaçlasalar da buradaki durum biraz daha farklı. Öncelikle yukarıda bahsedilen şirketlerde dahi bu durumun gizlilik ihlali olduğunu söyleyebiliriz ancak sistemlerini geliştirmek için böyle bir hamle yaptıkları zaman en azından ortada bir sebep bulunabiliyor.

webtekno.com’dan Talha Kerem Kalfa’nın değerlendirmeleri şöyle:

Olayı Facebook cephesinden incelediğimizdeyse Facebook'un bir yapay zeka asistanına sahip olmadığını, bu nedenle ses kayıtlarının yazıya dökülme işlemini açıklayabilecek bir 'geliştirme' sürecinden bahsetmek oldukça güç. Kendi portal cihazında Amazon Alexa'yı kullanan Facebook'un bunun dışında 2018 senesinden bu yana bir yapay zeka asistanı üzerine çalıştığı biliniyor ancak ortada herhangi bir ilerleme dahi bulunmuyor. Tüm bunları kısaca özetlediğimiz zaman önümüzde bir gizlilik ihlali ve Facebook duruyor.

Facebook'un iddialarına göre yalnızca uygulamaya izin verenlerin sesi dinleniyor. Facebook şu an için insanları dinlemeyi bıraktıklarını söylese de bir daha böyle bir uygulamaya başladıklarında sesinizin dinlenmesini istemiyorsanız uygulamanızı karıştırarak ilgili izni kapatabilirsiniz.