Müzisyen Garry Brooker, kansere yenik düştü

Procol Harum grubunun solisti, piyanisti ve şarkı sözü yazarı Garry Brooker, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Müzisyen Garry Brooker, kansere yenik düştü

İngiliz rock grubu Procol Harum'un üyesi Gray Brooker 76 yaşında öldü. Açıklama grup tarafından yapıldı. Procol Harum'un solisti, şarkı sözü yazarı ve piyanisti olan Brooker'un ölüm haberi "Derin bir üzüntüyle duyuruyoruz ki, Garry Brooker hayatını kaybetti" diye duyuruldu.

Haber Global’in haberine göre, ünlü müzisyenin ölüm nedeninin bir süredir tedavisini gördüğü kanser olduğu ve evinde huzur içinde öldüğü açıklandı.

Brooker, Procol Harum'u 1966 yılında kurmuştu. Bir yıl sonra grup kendisini efsane yapan "A Whiter Shade of Pale"şarkısını yayınladı.

Şarkı dünya çapında hit olurken grubu da tanımayan kalmadı. Şarkıya Brooker'ın kederli sesi ve çaldığı elektrikli piyano damgasını vurmuştu.

Garry Brooker, 29 Mayıs 1945'te Doğu Londra'da dünyaya gelmişti. 1962 yılında henüz 17 yaşındayken The Paramounts'u kurmuştu. Bu gruptaki Robin Trower'la birlikte Keith Reid'i de alarak Procol Harum efsanesini yarattı.

"A Whiter Shade of Pale"in dünya çapındaki olağanüstü başarısına rağmen grup daha sonra İngiliz listelerine sadece 2 şarkı daha sokabildi.

1968 yılında Homburg 6 numara, Conquistador ise 22 numara olabildi. Grup daha sonraki albümleriyle progressive rock'ın 60 ve 70'lerdeki patlamasının en önemli gruplarından biri olmayı başardı.

Brooker, 1977 yılında ilk solo albümünü No More Fear of Flying adıyla yayınladı. Sonrasında Ericp Clapton ile Another Ticket albümünde çalıştı. George Harrison, Alan Parson Project, Kate Bush gibi isimlerle de ortak projeler yaptı.

Garry Brooker, 1982 ve 1985'te iki solo albüm daha yayınladı. 1986'da Evita filminde oynadı. 1977'de dağılan Procol Harum ise 1991'de yeniden ortaya çıktı. Grubun son albümünü 2017'de Novum adıyla piyasaya sürdü. Grup son olarak gçen yıl Missin Person EP'siyle dikkat çekmişti.