Nobel Barış Ödülü iki gazeteciye gitti

2021 Nobel Barış Ödülü Filipinli Rappler haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Maria Ressa ve Rus Novaya Gazeta'nın Genel Yayın Yönetmeni Dimitri Muratov'a verildi.

Nobel Barış Ödülü iki gazeteciye gitti

2021 Nobel Barış Ödülü'nü kazananlar belli oldu. İsveç Kraliyet Akademisi, Filipinli gazeteci Maira Ressa ve Rus meslektaşı Dmitry Muratov'un ödüle layık görüldüğünü duyurdu.

Nobel Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklamada gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'un ülkeleri Filinpinler ve Rusya'da yürüttükleri 'cesur ifade özgürlüğü mücadeleleri' nedeniyle ödüle layık görüldükleri açıklandı.

Dmitry Muratov kimdir?

Dmitry Andreyevich Muratov, Rus gazeteci Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmenidir. 1995 ve 2017 yılları arasında gazetenin editörlüğünü yaptı. Novaya Gazeta, Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından "bugün Rusya'da ulusal etkiye sahip tek gerçek eleştirel gazete" olarak adlandırılıyor.

Maria Angelita Ressa kimdir?

Maria Angelita Ressa 2 Ekim 1963 doğumlu Filipinli-Amerikalı bir gazeteci ve yazar, Rappler'ın kurucu ortağı ve CEO'su. Daha önce yaklaşık yirmi yılını Güneydoğu Asya'da CNN için baş araştırmacı muhabir olarak çalışarak geçirdi. 2020'de tartışmalı Filipin Siber Suçla Mücadele yasası uyarınca siber iftiradan hüküm giydi. Ressa, Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından başlatılan Bilgi ve Demokrasi Komisyonu'nun önde gelen 25 isminden biri.