Oyun oynamayı sonsuza dek değiştiren Masayuki Uemura, hayatını kaybetti

Oyun endüstrisinde ve popüler kültürde silinmez bir iz bırakan NES (Nintendo Eğlence Sistemi) ve SNES konsollarının mucidi olan Masayuki Uemura, hayatını kaybetti.

Oyun oynamayı sonsuza dek değiştiren Masayuki Uemura, hayatını kaybetti

İlk olarak 1983 yılında Japonya’da piyasaya sürülen Famicom (Nintendo Eğlence Sistemi – NES) ve Super Famicom (SNES) ev tipi 8bit video oyun konsollarının yaratıcısı olan Masayuki Uemura, 78 yaşında vefat etti. Uemura’nın, 6 Aralık’ta yaşamını yitirdiği açıklandı.

Efsanevi ismin 2004 yılında Nintendo‘dan emekli olduktan sonra oyun çalışmaları direktörü olduğu Ritsumeikan Üniversitesi, vefat haberini duyurdu.

Kariyerine Sharp’ta başlayan Uemura, gelecekte kapısından içeriği gireceği Nintendo dahil olmak üzere çeşitli şirketlere fotosel teknolojisi sattı.

Japon oyun devine katıldıktan sonra fotosel teknolojisini elektronik silah oyunlarına entegre etmek için Gunpei Yokoi ile çalışan Uemura, Nintendo’nun Color TV-Game gibi tak-çalıştır konsolları üzerine yoğunlaştı. Geçen yıl Kotaku ile yaptığı röportajda konuşan ikonik isim, 1981’de Nintendo’nun o dönemli başkanı Hiroshi Yamauchi tarafından aldığı telefon ile hayatının değiştiğini söylemişti.

"Bana bir video oyun sistemi yapmak istediğini söyledi. Bir şeyler içtikten sonra genellikle beni aradığı için üzerine çok düşünmedim. Tabii, deyip telefonu kapattım. Fakat ertesi sabah yanıma gelip, ‘Konuştuğum şey hakkında çalışmaya başladın mı? dediğinde ciddi olduğunu anladım” diyen Uemura, daha sonra Famicom üzerinde çalışmaya başladığını belirtmişti.

O andan itibaren hayatının değiştiğini aktaran Yamauchi, konsolun hayata geçirilmesinde başkan Yamauchi’nin tavrının büyük rol oynadığını aktarmıştı. Ritsumeikan Üniversitesi, Uemura için daha sonra duyurulacak bir tarihte anma töreni düzenleyeceğini açıkladı.