Sağlık Bakanlığı yetkilileri net tarih verdi! Maskeler ne zaman çıkacak?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri pandeminin seyriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Maskenin ne zaman çıkarılacağına da değinen yetkililer tarih verdi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri net tarih verdi! Maskeler ne zaman çıkacak?

Son dönemde yoğun bir Omicron baskısı altında olan Türkiye için umut verici sonuçlar gelmeye başladı. Salgının hızı yavaşlarken günlük testlerin pozitif çıkma oranları da düştü. Pik noktayı gördükten sonra mart ayının ortasından itibaren vakaların hızla düşmesi bekliyor. Yaz aylarında maskelere veda edilebileceği bile konuşuluyor.

Yaşlı ve aşısızlar

Omicron varyantının hızla vakaları artırması hastaneye yatışlar ile ölümlere de yansımaya başladı. Ortaya çıkan rakamlar, vakaların yüzde 15'inin 65 yaş üstü olduğunu gösteriyor. Ölümlerin ise yüzde 85'i bu gruptan. Yani her gün ölenlerin 170'i 65 yaş üstü. Aşısız ya da eksik aşısı olanlar ezici çoğunluk. 60 yaş altı aşılı vatandaşlarda ölüm oranı son derece düşük. Aşı, yüzde 95.7'ye varan oranda ağır hastalık ve ölümleri engelliyor. Ancak halen 20 milyona yakın vatandaş hatırlatma dozlarını yaptırmış değil.

BA2 yayılıyor, takip ediliyor

Omicron'un yeni varyantı BA2 özellikle Hindistan, Filipinler ve Danimarka'da yayılıp baskın varyanta dönüşmeye başladı. Bunun nasıl bir etkiye sahip olacağı yakından takip ediliyor.

Pozitiflik oranı yüzde 20'nin altına indi

Son haftalarda rekor üstüne rekor kıran günlük vaka sayılarında bir duraksama başladı. Salgının hızı düşüşe geçti. Test pozitiflik oranları son günlerde yüzde 20'nin altına inerken (yüzde 24'lere kadar çıktı) virüsün üretme katsayısı ise 0.91'e düştü.

Mart’ta plato ve hızlı düşüş

Yeni dalganın birkaç hafta plato çizip hızla inişe geçmesi, önümüzdeki ayın ortasından itibaren bu düşüşün çok hızlanması bekleniyor.

Maskeler ne zaman çıkacak?

Salgının gidişi iyimser senaryoları daha da destekliyor.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, yeni bir varyant çıkmaması, havaların da ısınması ile açık mekanların kullanılmasıyla rakamların iyice düşmesi ve buna bağlı olarak kontrollerin azalması bekleniyor. Yaz aylarında ise maskeye bile veda edilebileceği ifade ediliyor. Aynı zamanda günlük vaka tablolarının da yayınlanmasına gerek kalmayacağı belirtiliyor.