Usta gazeteci Abdi İpekçi, vefatının 43. yılında mezarı başında anıldı

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarıyken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden usta gazeteci Abdi İpekçi, ölümünün 43. yılında mezarı başında anıldı.

Usta gazeteci Abdi İpekçi, vefatının 43. yılında mezarı başında anıldı

Türk Basın Tarihi’nin en önemli ekollerinden biri olan ve Milliyet Gazetesi’nde 25 yıl Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazeteci-yazar Abdi İpekçi, ölümünün 43. yılında mezarı başında anıldı.

Haber

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabir başında düzenlenen anma törenine, İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin ile CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul'un yanı sıra medya çalışanları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, vefatının üzerinden 43. yıl geçen İpekçi için dua edildi.

Haber

Nükhet İpekçi İzet, duadan sonra yaptığı açıklamada, babasının 12 yaşındayken yazdığı bir romanda "Bir Türk hiçbir zaman başka birinin yamağı olamaz" ifadelerini kullandığını söyledi.

Romanda bir Türk üsteğmenin güçlü bir uçak modeli geliştirdiğini anlatan İzet, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD bu modeli satın almaya talip oluyor. Türk mühendisler, Eskişehir'deki fabrikada hava filosu için gerekli işlemleri tamamlayıp yola çıkıyorlar. Çeşitli komplolarla karşılaşıyorlar. Tehdit ediliyorlar, birçok tehlikeyi aşıp sonunda ABD'ye ulaşıyorlar. 'Siz Türk'ün gücünü bütün dünyaya tanıttınız. Havacılık saflarımıza yeni bir model kazandırdınız.' Romanında böyle bir cümle kuran 12 yaşındaki Abdi İpekçi'nin bu türden hayalleri var. Görevleri can almak olan tetikçilerin kurdukları pusuda son nefesini verene kadar da hep böyle hayaller içindeydi. Türklere ABD gibi teknik üstünlüğü olan bir ülkenin gıpta edeceği bir uçağı yapmaya layık gören her konuda gelişmiş bir Türkiye hayali besleyen, o Abdi'yi yok etmek isteyenler acaba kimlerdi? Hem hemen yanı başımızda içimizdeler hem de uzaklardalar ama hep varlar."

Haber

Kin gütmediğini, kişinin farkındalığı olmadığı sürece verilecek cezanın bir yararı olmadığını belirten İzet, "Ama bütün cinayetlerde, insana, insanlığa, kurbanın yakınlarına, topluma, gelecek kuşaklara bir açıklama gerekiyor. Bunun resmi bir açıklama olması ve tarihe bütün bağlantılarıyla geçmesi gerekiyor." diye konuştu.

Haber