Yapay zeka hastanın ölümünü tahmin edebiliyor

Araştırmacılar, yapay zeka ile ölümcül kalp rahatsızlıkları konusunda yeni bir çalışmaya imza attı.

Yapay zeka hastanın ölümünü tahmin edebiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapay zekanın hayatımıza katkı sağladığı alanların başında, sağlık geliyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı‘ndaki araştırmacılar yapay zeka ile ölümcül kalp rahatsızlıkları konusunda yeni bir çalışmaya imza attı.

Kan akışını durduran veya azaltan kardiyovasküler sorunların oluşturduğu ölüm riskini tahmin edebilen RiskCardio adlı bir makine öğrenme sistemi geliştirildi. Sistemin ihtiyaç duyduğu tek şey 15 dakika boyunca EKG işlemi gerçekleştirmek. Ardışık atım kümeleri dikkate alınarak, tehlike ölçülüyor.

Bu 15 dakika boyunca riski gözler önüne seren bir grafik ortaya çıkarsa, RiskCardio kişinin 30 gün içinde veya hatta bir yıl sonra bile ölüp ölmeyeceğine dair tahmin sunabiliyor.

Kalp atışları arasındaki değişimin artmasının, daha fazla risk taşıdığı fikrini temel alan RiskCardio‘nun, yıllar boyunca kayıt altına alınan hasta verileri kullanılarak eğitilen bir makine öğrenme sistemi olduğu belirtiliyor.

Bir hasta sağ kaldıysa, kalp atışları yani EKG verileri göreceli olarak normal kabul edildi. Eğer hasta hayatını kaybettiyse, ortaya çıkan grafik riskli olarak kabul edildi.

Nihai rapor, kalp atış grafiğinin ortalaması alınarak veriliyor. Araştırmacılar henüz yolun başında olduklarının altını çiziyor. Yaş, etnik köken ve cinsiyet gibi birçok verinin yazılıma dahil edileceği belirtiliyor. RiskCardio yeterli seviyeye ulaşarak hizmete girerse, sağlık açısından hayati öneme sahip olabilir.

Doktorlar hastanın sağlığını hızla değerlendirebilir ve uygun bir tedavi düzeyine karar verebilirler.