Yazar Perihan Dündar, ilk kitabı 'Veda' romanını anlattı! 'Bu eser aşktan çok daha ötesi'

İlk kitabı 'Veda'yı Ritim Plus Yayınları'ndan okuyucusu ile buluşturan yazar Perihan Dündar, romanının bilinmeyenlerini anlattı. 'Bu eser aşktan çok daha ötesi' diyen Dündar, ufukta yeni çalışmalarının da olduğuna işaret etti.

Yazar Perihan Dündar, ilk kitabı 'Veda' romanını anlattı! 'Bu eser aşktan çok daha ötesi'

İşte Yazar Perihan Dündar ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajımız:

Magazin Mahallesi:  VEDA kitabınız okurla buluştu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Perihan Dündar: Bir yazar için tarifi imkansız bir duygu kitabının okurla buluşması…

Bu anı anlatan şairin (Şükrü Erbaş) dizelerine bırakıyorum yüreğimi...

Proust anketi

***Yaşayabileceğiniz en mutlu an?

Mutluluk demeyelim de yaşadığım bütün güzelliklere haksızlık etme pahasına, kitaplarım matbaadan geldiğinde, mürekkep kokusunu içime çektiğim o büyülü an var ya...

Oggito anketi

*** İlk kitabınızı elinize aldığınızdaki duygu neydi?

Son kitabımı elime aldığımda da değişmedi. Bu dünyada bana ait tek şeydi elimdeki. Kalbim, aklım, harflere dönüşmüş olarak avucumda duruyordu.

Magazin Mahallesi: Kitabınızın konusu nedir?  Neyi anlatmaya çalıştınız bu kitabınızda?

Perihan Dündar: VEDA kitabı yaşanmış bir öyküden esinlenerek yazmış olduğum Ankara ve Bursa’da geçen aşkı, hüznü ve ayrılığı, aydınlığı ve karanlığı iliklerinize kadar hissedeceğiniz gerçek bir eser. Sevgi evlerindeki yaşanmış öyküleri iliklerime kadar hissedip kaleme almış olduğum bu eser aşktan çok daha ötesi. "Kestane şekeri, kestane şekerlerim var!" diye bağıran adamın sesiydi kulağında yankılanan.

"Anne, kestane şekeri istiyorum, kestane şekeri al bana!" diyordu güzeller güzeli bir çocuk.

"Bir tane kestane şekeri alabilir miyim?" dedi Veda.

"Buyur kızım!" dedi yaşlı amca. Veda kestane şekerini alıp güzeller güzeli çocuğun yanına yaklaştı.

" Al bakalım, kestane şekeri! Adın ne bakalım prenses?"

“Rahime adım ve beş yaşındayım abla."

Veda neden gözyaşını tutamadı duyduğu isim karşısında? Neden yüreği özleme, hasrete aktı?..  Tüm soruların cevabı VEDA da…

Magazin Mahallesi:  VEDA kitabınıza beklenen ilgi geldi mi?

Perihan Dündar: Geniş bir kitleye ulaşamamış olmasına rağmen evet. Öncelikle varlığıyla ailemin hiç bitmeyen desteği, gerek sevdiklerimin gerekse hiç tanımadığım okurlarımın kalbinde ve kitaplığında yer aldığını gösteren kareler beni benden aldı. En çok da sevgi evlerine değinmiş olduğum minik kalplerde gözyaşının mutluluğa akması paha biçilemez.

Magazin Mahallesi: VEDA kitabınızın hayatınızdaki yeri nedir?

Perihan Dündar: Daha ilkokul sıralarında yazmaya başlamış olduğum yazın hayatında gelmiş olduğum önemli ve özel bir ayrıcalıktır benim için. Duygularımın, düşüncelerimin ve yaşanmışlığın ölümsüz bir eserle yerini almış olması ve çocuğunuz gibi büyüyor ömrünüzde. Tarifi yok bu hissin, mutluluğun doruğu olsa gerek…

Magazin Mahallesi:  Nasıl bir ruh hali ile yazdınız kitabınızı?

Perihan Dündar: 12 yaşında yazın hayatına başlamış olmam, en büyük ilham kaynağım oldu her daim.  Her satırını iliklerime kadar hissedip yazmış olduğum VEDA, sosyal hizmetler müdürünün izni doğrultusunda yaşanmış hayatlara dokunmamı sağladı. Benim için aşk o minik kalplerde, kimselerin göremediği, dokunamadığı kalplerin ruhu ile yazmak çok başka bir his. Son satırlarına kadar Ankara ve Bursa’nın gözyaşına sarılıp yazmış olduğum her cümle ruhuma ve iliklerime dokundu. Editörüme emanet etmeden önce ilk okurum olan annemle buluşmasını sağlayıp gözyaşı ve hüsran ile sarılıp son satırlarımı noktalayıp okurlarımla buluşması için “Emaneti olsun tüm sevenlere o halde” dedim.

Magazin Mahallesi: Bu kitabınızda belirli bir hedef kitleniz var mı?

Perihan Dündar: Her yaştan okuyucuya hitap edeceğini ve zamanla geniş bir kitleye ulaşacağını düşündüğüm ölümsüz bir eser bırakmış olacağım geride…

Magazin Mahallesi: VEDA kitabını yazarken destek verenler oldu mu?

Perihan Dündar: Tarifi mümkün olmayacak büyük bir destek aldığımı düşünüyorum. Ailem en destekçim oldu atmış olduğum her adımda. Sonra adını sayamayacağım birçok hocam, sevdiklerimin ve dostlarımın desteğiyle okurla buluştu nihayetinde

Magazin Mahallesi: Yazar olmak nasıl bir duygu?

Perihan Dündar: Bu duyguyu ifade etmek gerçekten zor ve harika bir şey. Hayalini kurduğunuz hayatın geçekliğini yaşamak onur verici. Hayat felsefem hep şu oldu. Öncelikle mucize kız olarak hayatıma devam etmiş olmam, “Nefes aldığın sürece yapamayacağın şey yoktur şu hayatta.” dememi sağladı attığım her adımda.

Magazin Mahallesi:  Ufukta yeni kitap çalışma(ları)nız var mı? Yoksa biraz dinlenip daha sonra mı çalışmalara başlayacaksınız?

Perihan Dündar: VEDA kitabından sonra uzun zamandır dinleniyorum sanırım. Yakın olmasa da vakti olan bir çalışma ile yeniden yeni bir hikâye ile okurlarımla buluşacağım. Yazmanın bir vakti yok, bazen yolda yürürken bir şeyler yazar insan bazen de oturur masa başına bir cümle dahi çıkmaz o an kaleminden. Sonuna kadar yolunda gideceğim bir yolda olduğumu düşünüyorum yazın hayatında.

Magazin Mahallesi:  VEDA kitabında size ilham veren şeyler neydi?

Perihan Dündar: Yaşamış olduğum şehrin gökyüzünde emaneti olmam. Ama en çok da kimsenin göremediği, dokunamadığı hayatların merkezinde olmam en büyük ilham kaynağım oldu.

Magazin Mahallesi: Bu keyifli röportaj için teşekkür ediyoruz.

Perihan Dündar: Ben teşekkür ediyorum.