Araç kiralayan kişi trafik kazası sonrası ne tür zararları karşılamak zorunda kalır?
Tatil beldelerinde ya da bazen şehir içi acil durumlarda araç kiralama sıklıkla yapılmaktadır. Araç kiralayan kişiler araç kiraladıktan sonra kendisinden kaynaklanan veya kaynaklanmayan bazı araç arızaları/ hasarları nedeniyle sorun yaşamaktadır.
Araç kiralayan kişi ile aracı kiraya veren arasında bir kira sözleşmesi imzalanır. Bu kira sözleşmeleri imzalanmadan önce aracı kiralamak isteyen kişi aracı görmeli ve aracın dış görüntüsünde yer alan bir hasar var ise bunu sözleşmeye mutlaka not ettirmelidir. Araçta hiçbir hasar olmaması halinde, araç kiralama sözleşmesi taraflarca imzalanır ve araç belirlenen gün ve belirlenen tutar dahilinde kiralamak isteyen kişiye verilir.
Araç kiralayan kişi, kiraladığı araç ile kaza yaparak kiralanan araçta hasar meydana gelmesine neden olabilir. Kiralanan araç ile trafik kazası yapılması halinde;
•Bu durumda kesinlikle olay yeri terk edilmemelidir. Olay yerinin terk edilmesi halinde kanun hükmü gereği sürücü kusurlu olmasa dahi kusurlu sayılmaktadır.
•Trafik polisleri çağırılarak tutanak tutulmalıdır. Tutanak tutulurken tüm detaylar eksiksiz ve doğru şekilde yazılmalıdır. Çünkü kaza tespit tutanakları aksi ispat edilinceye kadar geçerli tek belge sayılmaktadır.
•Mutlaka alkol testi yapılmalı ve alkolü olunmadığı tespit ettirilmelidir. Çünkü kaza hangi şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin ALKOLLÜ SÜRÜCÜ %100 kusurlu kabul edilmektedir.
Tüm bu önlemler alındıktan sonra kişinin karşılaşacağı maddi ve hukuki işlemlerde bu durumda 2 husus göz önüne alınır
1) Araç kiralayan kişi trafik kazasının meydana gelmesinde kusurlu ise; o halde kiralık araçta oluşan araç kasko tarafından karşılanır ve kasko şirketi bu bedeli araç kiralayan kişiden kusuru oranında olacak şekilde dava ya da icra takibi yolu ile veya talep edebilir. Kiraladığı aracın kasko şirketi tarafından dava açılabileceği gibi bir de kiralık aracı kullanarak hasar verdiği karşı taraf araç kaskosu tarafından da ödenen bedelin kendisine rücu edilme ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca kiralama şirketi tamir süresi boyunca “araç kira bedelini” araç kiralayan kusurlu sürücüden talep edebilir. Bu durum kira kaybı olarak adlandırılır.
2) Araç kiralayan kişinin hasarda kusuru yok ise; o halde kazaya karışan karşı aracın kaskosu tarafından hasar ve zararlar karşılanacaktır.
Peki hasar trafik kazasından değil de motor arızasından kaynaklanır ise ne olacak? Bu durumlarda kiralanan aracın kasko şirketi tarafından motor arızası karşılanır. Ancak kasko şirketi tarafından mutlaka bir araştırma yapılarak motor arızasına sürücünün sebebiyet verip vermediği incelenecektir. Kasko şirketi, motor arızasının sebebini sürücü kaynaklı olarak tespit ederse yine icra ve dava yoluna gidebilecektir.
Kiralanan araçta kaza meydana gelmesi sonucu araç değer kaybı yaşar. Bu durumda değer kaybı pek tabii sigorta şirketi tarafından ödenir ancak internette hatalı olarak bu değer kaybı bedelinin kiralayandan talep edilemeyeceği bilgisine yer verilmektedir. Aksine sigorta şirketi tarafından ödenen bu bedelin kiralayan kişiye rücu edilmesi mümkündür.