Mehmet Şahincileroğlu

Barbie Sümeyye…

Mehmet Şahincileroğlu

Elde ettiği başarılar ile uluslararası arenada her zaman göğsümüzü kabartan milli sporcumuz Sümeyye Boyacı, bir kez daha gururumuz oldu.

Nedenine gelince…

Dünyanın önde gelen oyuncak üreticisi Barbie, dünya çocuklarına ilham verecek isimler listesine bu yıl Türkiye’den ‘rol model’ olarak Sümeyye Boyacı’yı da ekledi. Sümeyye’nin Barbie bebeğini yaptılar.

Şimdi bu güzel haber karşısında kim gururlanmaz ki?

2003 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Sümeyye, sporcu olduğu kadar sanatçı da aynı zamanda. Doğuştan kolları olmayan Sümeyye, 5 yaşındayken bir akvaryumda gördüğü balıkları izledikten sonra yüzmeye karar verip katıldığı kurslar sayesinde kısa sürede yüzmeyi öğrenmiş.

Sümeyye, Haziran 2016’da Berlin’de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda mücadele ederek 50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.

Ligurya'nın ev sahipliğinde 2017’deki Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’nda 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya aldı.

Ağustos 2018’de Dublin’de gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı. Bu yarış, Sümeyye’nin ulusal ve uluslararası anlamda adının daha çok duyulmasını sağladı.

Geçtiğimiz yıl ABD’de düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda altın, Londra’daki Dünya Paralimpik Şampiyonası’nda gümüş madalya alarak gururumuz olmayı başardı.

4.5 yaşında ayaklarıyla resim yapmaya başlayan Sümeyye, Alexander Pushkin’in masal kitabının Türkçe çevirisi Altın Balık için resim yapmış. Sümeyye’nin suluboya resimleri 2009’da Moskova’da düzenlenen kişisel bir sergide de yer almış. Hatta, 2010 yılında resimlerinden birini Rusya’nın First Lady’si Svetlana Medvedeva’ya hediye etmiş.

Sümeyye, henüz 17 yaşında ve bu kadar kısa zamanda birçok başarıya imza attı. Sümeyye’nin asıl vermek istediği mesaj, 2 kolunun olmamasına rağmen ‘inanç, çalışma ve güven’ sayesinde insanın neleri başarılabileceğini tüm dünyaya göstermekti. Bunu başardı. Örnek oldu. Yeni Sümeyye’lerin çıkmasına öncülük etti, ediyor da…

Tebrikler Sümeyye Boyacı…

Seninle ne kadar gurur duysak azdır..

Dönersek Barbie meselesine…

Barbie, Sümeyye’nin yanı sıra İngiltere’den tarihin en hızlı İngiliz kadın koşucusu Dina Asher-Smith’i, Fransa’dan Ulusal Fransız Futbol Takımı Kaptanı Amandine Henry’i, Portekiz’den Avrupa Gençler sörf şampiyonu Teresa Bonvalot’u, İsrail’den profesyonel sörfçü Anat Lelior’u, Ukrayna’dan 5 kez Eskrim Dünya Şampiyonu Olga Kharlan ve Litvanya’dan Yüksek Atlama Avrupa Şampiyonu Airinė Palšytė’yi rol model olarak seçti.

Her yıl farklı ülkelerden seçilen başarılı rol model kadınlar arasında daha önce Türkiye’den Çağla Kubat ve Gülse Birsel yer alan isimlerdendi.

Mattel isimli firmanın üreticisi olduğu Barbie bebekler, ilk olarak Amerikalı bir iş kadını olan Ruth Handler’ın kızı Barbara Handler’dan esinlenilerek yapılmış.

Yazarın Diğer Yazıları