Fransız aktör ve şarkıcı Guy Marchand vefat etti

Televizyon dizisinin dedektifi Nestor Burma rolüyle ünlü aktör ve şarkıcı Guy Marchand, 86 yaşında hayata veda etti.

Fransız aktör ve şarkıcı Guy Marchand vefat etti

Çocukları Jules ve Ludivine, romancı Léo Malet tarafından yaratılan Parisli dedektif karakterini 1991-2003 yılları arasında bir dizide canlandıran Guy Marchand'ın "Cuma günü (...) Cavaillon hastanesinde (Vaucluse) huzur içinde öldüğünü" duyurdu.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdülmelek, "Guy Marchand, hayatı sabırsızlıkla, tutkuyla yaşadı. Müzik, şarkı, televizyon, sinema: unutulmaz Nestor Burma'ya dönüşen 'guignol des Buttes-Chaumont' hayatımızın pek çok bölümüne eşlik etti. Onun şarkıcı sesini ve kendisini özleyeceğiz" dedi

Aktör, Paris'in mütevazı insanlarıyla temas halinde olan özel dedektif rolünde başarılı olmak için gereken her şeye sahipti: Başkentin yerlisi olan Burma, Belleville'in işçi sınıfı semtinde büyüdü. “Né à Belleville” (Paris’te doğdu), 2020'de yayımlanan son albümünün adıydı.

Caz ve tango

Bir otomobil tamircisi ve bir "çingene"nin oğlunu şarkı dünyasına çeken ilk şey, onun derin sesiydi. Aile garajında prova yapmaya gelen müzisyenlerle Django Reinhardt, Stéphane Grappelli gibi müzisyenlerle büyüyen Marchand’ı, geceleri Bobino'da sahne yöneticisi olarak çalışan babası klarnetle tanıştırdı.

Marchand, baştan çıkarıcı Latin görünümü ve bariton sesiyle, Cezayir savaşından eve dönerken beş dakika içinde La Passionata'yı yazmıştı. Caz ve Latin müziği uzmanı olan sanatçı, hepsi de sınırlı başarı elde eden ve aralarında Nostalgitan, A Guy in blue, Emilio albümleri de bulunan gibi on beş albüm kaydetti. Bu albümlerde ünlü müzisyenlerle çalışan Marchand, “"Ben popüler bir yıldızım, bir yıldız değil" demeyi pek severdi.

Aynı zamanda lejyoner ve paraşüt subayı olan bu eski asker, 1975'te Arjantinli bandoneonist Astor Piazzola ile yaptığı Tango ile hit oldu. Ve hepsinden önemlisi, Les Sous-doués en vacances (1982) için yarattığı ve aynı yıl Le Père Noël est une ordure filminde kullandığı Destinée şarkısıyla dikkat çekti.

Marchand’ın nefret ettiği bir şarklı var: Le Père Noël est une ordure (Noel baba pisliktir)! "Sevmediğiniz bir şarkıyı söyleyebileceğinizin kanıtıdır bu (...) Sadece caz ve tango üzerine yemin etmeme rağmen bununla yaşamak zorundayım” demişti sanatçı 2020'de Le Figaro'ya verdiği röportajda. "Bu bir şakaydı, yaz için bir saçmalıktı ve 250 bin adet sattık! Kırıldım" demişti bir başka röportajında da.

Unutulmaz Nestor Burma

Guy Marchand'ın çıkış noktası, dünyanın en büyük yönetmenlerinden bazılarının dikkatli gözleri altında küçük roller oynadığı sinema oldu. François Truffaut (Une belle fille comme moi, 1972), Maurice Pialat (Loulou, 1980), Bertrand Tavernier (Coup de torchon, 1981) ve Christophe Honoré (Dans Paris, 2006) filmlerinde rol aldı.

Guy Marchand, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında birçok kez César'a aday gösterildi. Ödülü daha önce bir kez, 1982'de Claude Miller'ın “Garde à vue” filmiyle kazandı. "Bu bana sektörde biraz otorite kazandırdı çünkü bir varyete şarkıcısı olarak ciddiye alınmıyordum" demişti ödülü aldıktan sonra!

Televizyon izleyicileri için Guy Marchand, her şeyden önce koyu renk şapkalı ve çözülmüş kravatlı dedektif Nestor Burma rolüyle ayrılmaz bir bütündü. 2000 yılında yaptığı bir açıklamada, "Nestor Burma benim, ama biraz daha cesur olanı… Ben, hayatta ondan çok daha çekingenim" diyordu.

"Kırmızıdayım”

Guy Marchand, siyasî olarak, her zaman çizgileri hep bulanıklaştırmıştı. Le Figaro'ya verdiği demeçte "Hayatım boyunca hiç oy kullanmadım" demişti. "Gurur duyulacak bir şey olmadığını biliyorum. Sağcılar bencillikleriyle beni tiksindiriyor, bana kalırsa onlar bir avuç cahil. Ve sol beni sıkıyor. İğrenme ve sıkılma arasında hangisini seçeceğimi bilemiyorum!”

Guy Marchand, 2019 yılında, yaşlılığını geçirdiği Cavaillon kasabasında “Hayatını mahvolmuş bir şey..."

Kaynak: Haber Global