Sivaslı Ozan Hasan Erdoğan, hayatını kaybetti

Sivaslı Ozan Hasan Erdoğan'dan acı haber geldi. Ünlü ozanın yaşamın yitirdiği öğrenildi.

Sivaslı Ozan Hasan Erdoğan, hayatını kaybetti

Magazin Mahallesi'nin özel haberine göre, ünlü sanatçı Sabahat Akkiraz, Sivaslı ozan Hasan Erdoğan ile ilgili acı haberi sosyal medya hesabından verdi.

Usta sanatçı Sabahat Akkiraz, Hasan Erdoğan’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Akkiraz, Erdoğan’ın bir karesini paylaşarak “Sanat ailemizin en özel üyelerinden, Sivas müziğinin son ustalarından Hasan Erdoğan usta hakka yürüdü. 80’li yıllardan beri tanıdığım, sesini, türkülerini sevdiğim ustamız Nur içinde uyusun. Çok üzgünüz” notunu yazdı.

Sivaslı Ozan Hasan Erdoğan, hayatını kaybetti

Hasan Erdoğan kimdir?

Asıl adı Hasan Erdoğan olan âşık, 1951'de Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Gökçebel (eski adıyla Bahtiyar Venk) köyünde doğmuştur. Yoksul bir ailenin çocuğudur. Babası Divriği'nin meşhur kemanîlerinden Süleyman Efendi'dir. Süleyman Efendi, 1960'da ailesini de yanına alarak Ankara'ya taşınır. Köyünde okula gidemeyen Hasan da Ankara'da tahsile başlar.

İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamlar. 1969'da evlenen Hasan Erdoğan'ın bu evlilikten beş çocuğu dünyaya gelir. 1971'de askere gider. 1973'te tezkeresini alarak vatani görevini tamamlar. Askerlik dönüşü Etibank'ta işe girer. 1995'te buradan emekli olur. Çocuklarından Cankat ve Bülent de müzikle ilgilenir. Sülalesinde sanatla ilgilenen pek çok isim bulunan Hasan Erdoğan, Ankara'da ikamet etmektedir (Kaya 2009: 91; Cenik 2011: 240).

Hasan Erdoğan, babası dolayısıyla çocukluğu büyük oranda sazlı ve sözlü ortamlarda geçmiştir. Bundan ötürü Hasan'ın halk şiirine, âşıklığa; büyük ölçekte ise sanata hassas olduğu söylenebilir. Geleneği yakından bilmesine rağmen klasik âşıklık geleneğinin pek çok unsuruna haiz değildir. Herhangi bir usta çırak ilişkisinden de geçmemiştir. Hasan ve Erdoğan mahlaslarını kullanır. Şiirlerini çoğunlukla yazarak üretir.

Şiirleri üzerinde sonradan çok az değişiklik yapar. Değişiklik yapsa bile onların eski hâllerini atmaz. Hemen her konuda binden fazla şiiri olan âşığın şiirleri, pek çok yorumcu tarafından seslendirilmiştir. Ankara Radyosu'nda Hasan Erdoğan'ın kendine ait bir repertuvarı da bulunmaktadır. Saz konusunda oldukça başarılı olan Hasan Erdoğan'a göre bir âşıkta olması gereken en önemli şey sazdır.

Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Karacaoğlan gibi geleneğe mal olmuş isimlerin yanında Ali İzzet Özkan, Feyzullah Çınar ve Mahzuni Şerif gibi çağdaşı sanatçıları da örnek almaktadır. Şiirlerinde yöresel ağız özelliklerini korur. Bilhassa babaanne tarafından Malatya/ Arguvanlı olduğu için Arguvan ağzını kullanır (Kaya 2009: 91; Cenik 2011: 240-242). Hasan Erdoğan şimdiye kadar üç plak ile yirmi beş kaset doldurmuş; çok sayıda konser, organizasyon ve etkinliğe katılmıştır.