Sosyal medyanın gençler üzerindeki yıkıcı etkisi ortaya çıktı

Meta çatısı altında bulunan Facebook ve Instagram'ın gençler üzerindeki korkunç etkisini gösteren rapor çıktı. İşte ayrıntılar...

Sosyal medyanın gençler üzerindeki yıkıcı etkisi ortaya çıktı

Sosyal medya platformları, hayatımızın önemli bir parçası. Neredeyse yediden yetmişe herkes, Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlarda hayatını paylaşıyor. Ancak bu durum, özellikle genç bireylerin üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.

Son ortaya çıkan bir araştırma, durumun ne kadar ciddi boyutta olduğunu gösterdi. Meta çatısı altında bulunan Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın çocuklar ve genç bireyler üzerindeki olumsuz etkisi ortaya çıktı.

Meta, gençlerin büyük bölümünü olumsuz etkiliyor

Shift Delete’te yer alan habere göre, son dönemlerde gizli Meta belgelerini sızdırmasıyla tanınan Frances Haugen, platformun gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin araştırmasını sızdırdı. Ortaya çıkan bilgilere göre, gençlerin yüzde 32‘si Instagram ve Facebook nedeniyle bedenleri hakkında kötü hissediyor.

Bu durum özellikle genç ve çocuk sağlığını kötü etkilerken, ruhsal problemlere ve kendine zarar verme eğilimine neden oluyor. Bu araştırmayı saklamaya çalışan Meta, pek çok kişi tarafından da eleştiri yağmuruna tutuluyor. Ancak platformu savunanlar da mevcut.

Oxford İnternet Enstitüsü‘nün araştırma direktörü Profesör Andrew Przybylski, araştırmanın, abartıldığını öne sürdü. Sosyal medya konusunda uzmanlaşan psikolog Przybylski, araştırmanın basit bir ön çalışma olduğunu ve Instagram‘ın gençler için kötü olduğuna dair kesin kanıt olmadığını söyledi.

Przybylski, Meta‘nın araştırmasının tamamen Instagram kullanıcılarının kendi bildirimlerine dayandığını, yani sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki gerçek etkileri hakkında sonuç çıkarmak için yeterli olmadığının da altını çizdi. Ancak Meta gibi platformların gençler üzerindeki etkisini yabana atmak doğru olmaz.

Ebeveynler dikkatli olmazsa, sosyal medyanın küçük yaştaki bireyler üzerindeki etkisi oldukça yıkıcı olabilir. Her yıl yüz binlerce genç, sosyal medya yüzünden depresyon ve benzeri psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor. Ayrıca daha küçük yaştaki kişilerde ölüme sebebiyet verecek kazalar bile yaşanıyor.