Usta oyuncu Manuçehr Vossough hayatını kaybetti

İranlı ünlü aktör Manuçehr Vossough'un 78 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi. Acı haberi, ses sanatçısı ve yazar Onur Akay duyurdu.

Usta oyuncu Manuçehr Vossough hayatını kaybetti

Yeşilçam'a da katkıları olan İranlı ünlü aktör Manuçehr Vossough 78 yaşında hayatını kaybetti.

Acı haberi ses sanatçısı ve yazar Onur Akay duyurdu. Kendi sitesinde bugünkü yazısında oyuncunun bilinmeyen hayatından bazı bilgiler de veren Akay, "Gerçek adı Abbas Rezayi Vossough olan, Manuçehr Vossough ismi ile ün yapan, Yeşilçam filmlerinde ise Müjde Ar'la başrolü paylaşmış ve Perihan savaş, Necla Nazır ve Mahmut Hekimoğlu gibi isimlerle de yardımcı başrol oyuncusu olarak rol alan İranlı aktörü kaybettik. 75'den fazla Fars filminde rol alan 78 yaşındaki oyuncu kanserle mücadele ediyordu. Türk sinemasına katkıları olan İran'lı sanatçımız Vossough, 27 Şubat'ta Londra'da hayata veda etti. Onu Türk oyuncu zannederek izleyen birçok sinemasever olduğu gibi, Türkiye'de ona Monşer Vusuğ ve Manucher Vusug ismi ile hitap eden hayranları da vardı. 1979 yılındaki İran Devrimi'nden sonra çalışması yasaklanınca Tiyatro çalışmaları yaptı ama bu süreçte karşılaştığı zorluklar nedeni ile İran'ı terk etti ve Londra'ya yerleşti. Mekânı cennet olsun inşallah." ifadelerini kullandı.

Manuçehr Vossough kimdir?

4 Şubat 1944 yılında İran'da dünyaya gelen oyuncu Manuçehr Vossough, 1966 yılında ilk filmini çektikten sonra İran'da ün yaptı. Yakışıklılığı ile dikkat çeken oyuncuya Yeşilçam'dan da teklif geldi. İlk kez 1976 yılında Türk sinemasında iki ayrı film çekerek dikkat çeken Vossough, 1977 yılında Müjde Ar'la başrol oynadığı Tokat filmi ile hafızlara kazındı. Ümit Efekan'ın çektiği filmde Sevdağ Ferdağ ve Aydın Tansel de rol aldı. Mehmet Dinler'in yönettiği, başrollerinde Perihan Savaş ve Mahmut Hekimoğlu'nun oynadığı "Perişan" ve Ertem Göreç'in yönettiği, başrollerinde Serdar Gökhan ve Necla Nazır'ın oynadığı "Kan Kardeşler" isimli filmlerde de 1976 yılında yardımcı başrol oyuncusu olarak rol aldı. Oyuncu, çok sayıda Fars filminde de başrol oynadı.

Rol aldığı bazı filmler:

Hossein Kord Shabestari as Eskandar KhKn (1966)

Charkh-e bāzigar (1968)

The Daughter of the King of Fairies (1968)

Pol-i be sū-ye behesht (1968)

Bride of Bianca (1970)

Badnām as Mortezā (1971)

Kākoū (1971)

Khoshgeltarin zan-e 'ālam (1971)

Lollipop as Rahbar (1972)

The Kiss on Blood Lips as Shahbal (1973)

Zan-e bākere as Borzū (1973)

Perişan (1976)

Kan Kardeşler (1976)

Tokat (1977)

Hokm-e tir (1979)

Mosht-e mard as Ali (1980)