Çiğdem Avcu

Bana markanı söyle, sana rengini söyleyeyim

Çiğdem Avcu

Renkler, bir markanın kurumsallığını, kimliğini ve algısını yansıtan önemli unsurlardır. Dünya’nın önde gelen markalarına bakacak olursak, çoğunlukla marka duygusunu doğru yansıtacak enerjiye ve anlama sahip renkleri tercih etmektedirler.

Her rengin birden çok anlamı olsa da buradaki en önemli nokta, rengin vurguladığı anlamların markalardaki kurgusu ve sürdürülebilirliğidir. Örneğin SHELL markası, iyimser olduğu için sarı rengi kullanırken, CAT markası dikkat çekici özelliğinden sarıyı kullanır. Öte yandan serin ve sıcak renkler mavi ve sarının birleşimiyle oluşan yeşil renk, çoğunlukla insan psikolojisi üzerinde huzuru ve doğayı çağrıştırmaktadır. STARBUCKS her ne kadar barışçıl ve huzurlu bir yer simgelemek için yeşil rengini kullansa da, geri dönüşüme uygun karton bardakları üzerinde yer alan logosuyla da doğayı koruyan bir mesaj vererek, yeşil rengi en anlamlı ve en doğru şekilde kullanan sürdürülebilir bir marka olarak yoluna devam etmektedir.

Tüm bunlardan bahsederken, renklerin farklı kültürlerde ve ülkelerde değişkenlik gösterdiğini de unutmamak gerekir. Örneğin beyaz renk, bazı toplumlarda saf ve duruluğu temsil ederken, bazı toplumlarda matemi temsil eder. Markanızın hizmet vereceği bölge/bölgeleri seçerken, kültürel yapısını göz önünde bulundurarak tercihte bulunmanız, renklerin insan psikolojisi açısından analizinizi kolaylaştıracaktır.

Peki, sosyal medyada en çok kullanılan FACEBOOK ve INSTAGRAM platformlarının logo renklerinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Dünya’nın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından FACEBOOK’a baktığımızda mavi rengin hakimiyetini görüyoruz. Facebook’un maviyi tercih etmesinde her ne kadar güven verici bir anlam yer alsa da, en önemli sebebi, kurucusu Mark Zuckerberg'in renk körü olması sebebiyle mavi rengi daha iyi ayırt edebiliyor olmasıdır.

Hatırlıyorsanız, INSTAGRAM’ın ilk logosu kahverengiydi, fakat sol üst köşesinde görsel zıtlık oluşturan ve GOOGLE’da yer alan renkler bulunuyordu. Yeni logosunda kahverengi taban kaldırılarak yerine sol üst köşedeki renkler harmanlandı ve köşeleri daha yumuşak bir logo oluşturuldu. Zıtlık, görsele hareket kazandıran bir etkendir. Görsel zıtlık yaratan renkler, nörobilim tekniğinde de uzun süreli dikkat çekmeyi ve bakmayı sağlayan bir etkiye sahiptir. Eskiden yeniye adapte olmada nöropazarlamanın katkısı oldukça yüksektir.

Pazarlama demişken, turuncu ve kırmızının önemini vurgulamadan geçmemek gerek… Özellikle e-ticaret ve alışveriş sitelerinde bulunan “hemen al”, “sepete ekle”, “şimdi al” gibi butonların anlamını logoya yansıtmak için en uygun renkler kırmızı ve turuncudur. İştah açan, tüketiciyi alışverişe tetikleyen renklerdir. MC DONALDS, BURGER KING, COCA COLA, TRENDYOL, YEMEKSEPETİ gibi markalara da bu renkler hakim olduğuna göre, gıda ve alışveriş için şüphesiz tercih edilebilecek renkler diyebiliriz.

Renklerin farklı anlamlara sahip olmasını göz önünde bulundurarak, yapılan araştırmalara göre sektörlere en uygun logo renklerinin hangileri olduğuna gelin birlikte bakalım…

OTOMOTİV: Kırmızı, siyah, mavi, sarı, gri 

TEKNOLOJİ: Mavi, kırmızı, turuncu, yeşil

EĞİTİM: Mavi, siyah, kırmızı, mor

SAĞLIK: Yeşil, mavi, kırmızı, turuncu, mor, beyaz

KAMU VE KURUMSAL ALANLAR:  Mavi, kırmızı, yeşil

GIDA: Kırmızı, sarı, turuncu, yeşil

GAYRİMENKUL: Kırmızı, mavi, yeşil

SEYAHAT: Kırmızı, siyah, mavi

GİYİM: Siyah, kırmızı, mavi, beyaz, pembe, mor

MEDYA: Kırmızı, turuncu, mavi, gri

ELEKTRONİK: Kırmızı, mavi, yeşil, beyaz

ENERJİ: Mavi, sarı, siyah, yeşil

KÜLTÜR/SANAT/TASARIM: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, beyaz, siyah, gri

Gördüğünüz gibi renklerin çağrıştırdığı anlamlar, çoğunlukla kararlarımızı değiştirebilecek, ilgimizi çekecek ve bizi başarıya ulaştıracak güce sahip. Renkleri güzel ve özel kılan da bu değil midir zaten?

Yazarın Diğer Yazıları