İster kişisel bir marka olun, isterseniz bir kurum; markanızın yarattığı algı, etkili ve başarılı bir iletişime, yani imaj yönetimine bağlıdır. Doğru şekilde oluşturulan bir marka imajı, başarılı ve sürdürülebilir iş çıkarmada en güçlü yardımcıdır.
Kişisel markalaşmada imaj yönetimi hedef kitle odaklıdır. Hedef kitle ile iletişimi güçlendirerek doğru imajı oluşturan ise kişinin kimliğidir. Bu sebeple imaj ve kimlik yönetimi, kişisel markalaşmada birbirinden ayrılamaz bir bütündür.
Kurumsal imaj ile bu bütünlüğü sağlayan kimlik çalışmalarında;
• Marka adı, logosu, sloganı, rengi, yazı tipleri, sosyal medya platformları, web sitesi ve benzeri kimlik araçları oluşturun.
• Çalışanlarınızı ve diğer iç paydaşlarınızı misyonunuz ve kurumsal kimlik araçlarınız konusunda eğiterek kulaktan kulağa bir iletişim piramidi oluşumuna katkı sağlayın.
• Misyonunuzu ve kurumsal kimlik araçlarınızı geleneksel, çevrimiçi ve sosyal medyayı kullanarak hedef kitlenize tanıtın.
• Pazarlama bilgi sisteminizi kullanarak kurumsal kimliğiniz ile imajınızın ne kadar etkili çalıştığını ölçmeniz, pazarda kalıcılığınızı sağlamak için izlemeniz gereken yol ipuçlarını size sunacaktır.
Kurumsal imaj, markalaşmanın konumlandırma kadar önemli bir kısmını kapsamaktadır. Yıllar önce kurumsal imaj denince akla sadece büyük ölçekli şirketler gelmesine rağmen günümüzde internetin iş dünyasına girmesiyle küçük işletmeler de piyasada olumlu bir imaj oluşturmak için çaba sarf etmektedir.
Peki, işletmeniz için güçlü bir marka imajını nasıl oluşturmalısınız?
• Marka oluşturmadan önce hizmetinizin amaçlarını belirlemeniz, sizi diğer markalardan ayıracak kısımları netleştirmeniz, hem piyasaya farklı ve güvenilir bir imajla giriş yapmanızı, hem de niyetinizi açıkça belirlemenizi sağlayacaktır.
• Bir SWOT analizi ile rakiplerinize kıyasla güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemeniz, yeni marka imajınızla nerede durduğunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır.
• Müşteri tabanı olarak belirlediğiniz hedef kitle, güçlü marka imajı oluşturmada en önemli kısımlardan biridir.
• Misyonunuzu ve değerlerinizi yerine getirmenizle birlikte güvenilir olmanız, marka sadakati geliştirmenize fayda sağlayacaktır.
• Markanızı görselleştirdiğiniz her alanda akılda kalıcı mesajlar sunarak, yaratıcı ve gelişime açık olmanız önemli bir etkendir.
Olumlu bir kurumsal imaj yaratırken, iyi şirket politikaları oluşturmaya özen göstermek gerekir. Şirket politikalarını belirlerken dikkatli karar vermek, sembol ve slogan kullanmak, eylemleri izlemek ve planlı eylemlerde bulunmak, şirketin imaj oluşturmasında ve pazardaki varlığını sürdürmesinde oldukça önemlidir.
İmaja katkı sağlayan şirket faktörlerini biraz şekillendirecek olursak;
• Tarihçe: Artan pazar payı, artan karlar, yükselen satıcılar, artan müşteriler, başarılı ürünler, müşteri referansları vb. faktörler, organizasyon imajına katkı sağlar.
• Yönetim: Bir markanın veya kurumun yönetim ekibinde bilinen ve saygı duyulan liderler varsa, ayrıca tanınmış yatırımcılar tarafından finanse ediliyorsa, kurumsal imajı olumlu yönde etkiler. Burada en önemli nokta, aralarındaki işbirliği ve karşılıklı saygıdır.
• Ürün Pazarının Bilinirliği: Geçmiş tüm başarılı ürünler, o kurumun yetenekleri hakkında olumlu müşteri algıları yaratır.
• Finansal Başarı: Herkes kar oranı yüksek şirketlerin başarı hikâyelerini merak eder, finansal analistler onları yatırımcılara tavsiye eder ve müşteriler finansal temeli sağlam olan bir kurumdan satın alma konusunda kendilerini güvende hissederler.
• Birinci Sınıf Müşteriler: Müşterilerin kalitesi, müşteri sayısından çok daha önemlidir. Etkileyici bir müşteri listesi, bir şirketin sektöründe yenilikçi ve lider olarak imajını iyileştirebilir. Ayrıca, birinci sınıf müşterilerden gelen kulaktan kulağa iletişim, diğer müşteriler için ilgi çekicidir.
• Çalışan Bağlılığı: Çalışanların şirket amacına uyumu, müşterilerine ve yönetimine olan bağlılığı kurum imajına büyük ölçekte değer katmaktadır.
İmajınız oluştu. Peki, nasıl koruyacaksınız?
Kurumsal imajınız ne kadar başarılı olursa olun, rakipleriniz hep var olacaktır. Yeri geldiğinde memnun olmayan müşterilerle de karşılaşmanız yüksektir. Bu gibi kriz anlarda şu 3 prosedürü uygulamanız, imajınızı korumanıza fayda sağlayacaktır.
• Eğer söylenenler doğru değilse; söylentiyi duyurmadan veya söylentiden bahsetmeden tam tersini, yani doğru olanı yapın.
• Eğer söylenenler doğru ise; kabul edin ve özür dileyin. Hatanın tekrarlanma olasılığını ortadan kaldıracak bir çözüm önerisinde bulunun.
• Sizin, şirketinizin ve hedef kitlenizin arasında yanlış anlaşılmalar ve diğer olumsuz durumlar söz konusuysa; daha yakın bir ilişki geliştirmek için olumlu iletişim kurmaya özen gösterin.