Fatih Çoban

Özetseverler çağı

Fatih Çoban

Tarih boyunca futbol adına yüzlerce kitap yazıldı, binlerce yorum yapıldı, onbinlerce tespitte bulunuldu. Bunların kimi haklı çıktı, kimi çok isabetsizdi, kimi de büsbütün saçmaydı belki, ama muhtemelen hiç biri son yıllarda sosyal medya etkisiyle bir girdap gibi futbol kamuoyunu esir alan anlayış gibi sığ değildi.

Sosyal medya imkanlarının bizlere özgürce fikir ifade etme fırsatı vermesi ve bunun yepyeni fikri çığırlar açması beklenirken, ülkemizde bir çok alanda olduğu gibi futbol yönetimi konusunda da malesef gözle görülür bir popülizm yükselişi ve buna bağlı olarak kalite düşüşü yaşanıyor.

Futbolun bir spor olarak mayasında olan heyecanını, bu oyunun rekabet ile gelen güzelliğini, hayatını bir spora adamış futbolcuların dişe diş mücadelesini, yine futbola belki de ömürlerini vermiş teknik direktörlerin taktiklerini, günlerce haftalarca çalışılan saha dizilişlerini, insanın doğası gereği yaşanan kişisel performans artışlarını ve düşüşlerini, yapılan transferin birbirlerine, şehirlere, camialara uyumlarını ve tüm bunların yanında daha sayısız parametreyi sadece "gol sayısı"na indirgeme işinden kurtulup, işin ehillerinin yönetimleri ele aldıklarını ve seyircinin sadece seyirci olarak kalabildiğini görebilir miyiz bir gün acaba?

Bu konuda iyimser olmak da malesef çok mümkün görünmüyor zira olay bir kısır döngüye girdi. Dünya futboluyla zerre alakası olmayan, futbolun sürekli ve hızlı gelişimi, değişimi ile ilgilenmeyen insanların basında ve özellikle sosyal medyada söz sahibi olmalarıyla yıllardır yükselen "dikine futbol", "hücum futbolu" klişeleri ve bu klişelerin etkisiyle büyümüş bir nesil var artık. Ve malesef bu nesil tam da bahsedildiği gibi o yüksek skorlu oyunu talep ediyor. Bunun nasıl olacağı, bu amaç için neler yapılması gerektiği, bu gerekliliklerin mevcut şartlarda karşılanıp karşılanamayacağı gibi kriterler önemli değil, sahada gol olsun, kaos olsun yeterli.

Teknolojinin baş döndüren hızıyla birlikte sürat kazanan yaşamın, dünyanın bir ucunda ortaya çıkan yeni bir bilgiye ulaşımın tek parmak hareketi kadar kolaylaşmasının, sosyal medya ile alması kolay ama aslında hep biraz yüzeysel kalan hap bilginin hayatımızı ele geçirmesinin etkisi ile futbolseverlik kavramının yerini "özetseverlik" aldı. Çünkü gol isteyen, geri kalan her şeyi teferruat gören bu yeni sosyal medya çağında izleyiciler golleri izleseler yetiyor. Bu yüzden tümünü izlemek "zorunda" oldukları maçlarda da sürekli gol istiyor, olmayınca sıkılıyorlar. İşin kötüsü sıkılmalarının sebebinin kötü futbol olduğunu düşündükleri için bunu yine sosyal medyada dile getirerek sonu gelmez bu devasa yanlışlar yumağına bir katkı daha sunuyorlar.

Her alanda olması gerektiği gibi futbol ve daha geniş bağlamda spor alanında da popülizmin değil liyakatın egemen olduğu bir düzenin kurulması ümidiyle...

Yazarın Diğer Yazıları